Vi var hungriga efter promenaden i Pula och hamnade på det mysiga Stara Kanoba i Fazana. Regn och kyla gjorde att vi fick hoppa över uteserveringen den här dagen.
Det var faktiskt riktigt mysigt med en innesittning!
Är man i en fiskrestaurang är det fisk som gäller. Helt nyfångad och filead, så gott. Restaurangägaren vet att vi svenskar inte vill ha hel fisk med huvud, eftersom vi inte vill ha ögon som stirrar på oss. Ingen sås, utan citron och olivoljestänk på fisken. Uppskattat från mig i alla fall.
Den här utsikten hade vi haft om vi kunnat sitta ute. Inte fy skam.
Efter en kort tur till byn Bale skulle vi in på olivoljeprovning. För mig är olivoljan likadan i vilken flaska den än finns, men jag skulle omvärdera det. Dags att gå in.
Det var laddat och klart när vi kom in. Vi skulle smaka på 4 olika oljor. Den svagaste till vänster.
Efter information om de olika oljorna blev det dags för en hutt. Jag kan berätta att varje olja hade sin egen karaktär. När jag smakade den sista var det rejält pepprigt i munnen. Min man smakade under protest efter påtryckning av hustrun.
Ett enda olivträd och en övergiven byggnad var det sista vi såg innan vi åkte tillbaka till Rovinj och vår ö.
Det här är Mia som är den bästa reseledare och guide man kan få. Hon visade oss sitt Istrien på ett fantastiskt bra sätt. Nu vet ni att vi inte hittade alla pärlor på egen hand.
Znogge säger:
Nyfångad fisk är alltid ett säkert kort så jag förstår att det smakade bra. Jag uppskattar att få fisken utan huvud men utomlands är det vanligt att det är det motsatta.
Det är verkligen stor skillnad när det gäller olivoljor så där ska man välja med omsorg och absolut inte bara gå på den billigaste.
Kram
15 maj, 2024 — 09:38
Veiken säger:
Användningsområdet för olivolja skiljer sig lite från vårt sätt att använda den!
21 maj, 2024 — 10:31
wiper säger:
Det är så njutbart att lägga blicken på dina fina och magiska headers. Vilket fantastiskt ställe ni åt på och så kul med oljeprovning. Jag har bara varit på vinprovning och chokladprovning
Vilken härlig utsikt på båtbilden, nu längtar jag bort till nåt annat än det vanliga
Härligt med en sån guide som är påläst och kan förmedla så bra
Ha nu en skön onsdag
Kram från Malin
15 maj, 2024 — 09:41
Veiken säger:
Alltid roligt att prova och lära!
21 maj, 2024 — 10:31
Acki Görborn Erlandsson säger:
Vilken resa och förstår att det var kallt såg ju täckjackorna på…
15 maj, 2024 — 10:08
Veiken säger:
Lite svalt och blött var det!!
21 maj, 2024 — 10:42
åsa säger:
Olivolja är en smaksak har jag förstått och den billigaste är inte bäst.
Fisk är gott, men helst utan ben och absolut inte huvudet kvar.
Sån trevlig tripp Ni är ute på.
kram
15 maj, 2024 — 17:59
Veiken säger:
Jag lärde mig mycket om olivolja och dess olika smaker!
21 maj, 2024 — 10:43
Micke säger:
Var ju inte igår vi åt nyfångad fisk här, inte i förrgår heller, inser att vi nog får åka iväg till fiskbilen snart, det slår ju fiskpinnar med en hästlängd eller två.
Olivolja får man allt betala en slant för att få kvalitet, bra där.
Ha nu en fin afton.
15 maj, 2024 — 20:52
Veiken säger:
Fisken var supergod. Dessutom lärde jag mig en hel del om olivolja! Bra!!
21 maj, 2024 — 10:44
Anna i Portugal säger:
Fisk är definitivt bäst nyfångad! Toppen att ni hade en guide som visade er allt sevärt. Olivolja är verkligen olika, kul att ha gjort en provning. Det var längesen jag gjorde en, ska nog göra en här i PT också.
16 maj, 2024 — 08:21
Veiken säger:
Klart du ska göra en olivoljeprovning igen. Du lever ju i ett olivland!
21 maj, 2024 — 10:45
Yvonne Bengtsson säger:
Nyfångad fisk är gott,men att smaka så många olivoljor är en smaksak 🙂
Kram!
16 maj, 2024 — 10:37
Veiken säger:
Jag lärde mig mycket av att provsmaka olika olivoljor.
21 maj, 2024 — 10:45
Herbert Häggström säger:
Ja finns nyfångad fisk på menyn,så är ju valet lätt.Att det är skillnad på olivolja och olivolja,det känner man när man får smaka olika vis samma tillfälle..Haé Kram.
19 maj, 2024 — 11:20
Veiken säger:
Det är en jätteskillnad på de olika oljorna! helt klart!
24 maj, 2024 — 10:03
Jossu säger:
Jag hade nog behövt den där olivoljeprovningen. Jag tänker att ”olivolja som olivolja” men det är visst dags att tänka om.
Vad kul med en bra guide som visar dom dolda pärlorna och dom bästa restaurangerna.
19 maj, 2024 — 13:05
Veiken säger:
Jag tänkte om helt klart! Roligt att lära nytt”
24 maj, 2024 — 10:07
Marianne säger:
Fisk är fösta valet om det är så färskt, mums! Det såg mysigt ut även inne på restaurangen.
Jag har hört om olivoljeprovning, men inte varit på någon, blir det inte lite väl oljigt i munnen? Jag har förstått att oljorna smakar lite olika, då jag använder det ofta och inte alltid samma.
kramar
20 maj, 2024 — 12:11
Veiken säger:
Det blir faktiskt mindre oljigt än jag trodde, men vi fick skölja ur munnen med lite valnötslikör! 🙂
24 maj, 2024 — 10:15