Vi åker runt i vårt närområde och hittar mycket som inte växer i Sverige. Det är intressant att hitta nya växter och kulturer. Just nu har vi sett mycket maniok, som är ett av världens viktigaste baslivsmedel, dvs det är rötterna man är ute efter. Kärt barn har många namn så i Bolivia är det yuca, kassava och arrowroot i Brasilien. Manioken kan bli upp till 5 meter hög, men det är rotknölarna, som kan bli både stora och tunga, man helst vill ha.
Ett annat namn man kan komma i kontakt med är tapioka, som är utvunnen stärkelse från maniokroten.
Man måste veta hur man tillreder manioken eller kassavan eftersom det finns ett giftigt ämne som måste bort innan man använder det som mat i olika former.
Vi åkte förbi ett fält i snygga rader med bara pinnar nerstuckna i marken. Lite nyfikna tittade vi lite närmare på det.
Pinnarna har små knottror på stammen som är grunden till nya plantor. Små skott växer ut därifrån.
Här ligger de stammar som blev över. Om man inte tar pinnarna, utan låter dom ligga kvar kommer det att bli en liten maniokskog där.
På det här fältet har det redan börjat växa och det går fort.
Klimatet och växtkraften gör att man kan ha fält som har kommit olika långt vilket jag tycker är fantastiskt!
Plantorna måste växa lite till, sedan är det dags att skörda! Just nu verkar man plantera många fält med maniok på denna sida världen!
Bladen kan kokas, malas och stuvas tillsammans med palmolja och jordnötssmör, då kallas det Saka-Saka på vissa platser. Den geggan ska tydligen vara mycket näringsrik.
Du som vill läsa mer om nyttoväxten manioka kan klicka dig in HÄR och HÄR Den sista är riksdagens sida.
Biggeros säger:
Spännande att få ta del av grödan och nyttigheter och dess namn. Man ska vara nyfiken och prova på det mesta. Det är jag÷)
Tack ditt tips och med bilder/ info.
Ha en bra tisdag!
Kram
15 mars, 2022 — 08:08
Veiken säger:
Ja det är kul med lite annorlunda saker!
8 maj, 2022 — 10:31
znogge säger:
Ja, jag är faktiskt bekant med den. Minns att det var vanligt i Brasilen faktiskt och att det är ett viktigt baslivsmedel. Spännande att se en sådan odling och lära sig mer.
Kram
15 mars, 2022 — 15:48
Veiken säger:
Visst är det roligt att kolla lite på andra kulturer och deras mat!
Kram
8 maj, 2022 — 10:35
Ditte säger:
Vad intressant! Maniok känner jag till lite grann och har smakat det- Men nu vet jag mer. Stort tack. Har även sett liknande odling i närheten, tror jag, av där du nu sett den-
Spännande att läsa mer och det har jag gjort- Tack för bra länkar.
Kram! Och du vi saknar att vara på plats.
15 mars, 2022 — 20:28
Veiken säger:
Kul med nya saker och att lära sig lite mer!
Kramar
8 maj, 2022 — 10:35
Herbert säger:
Mors.Intessant info,jag har nog aldrig smakat på Maniok,vad jag vet..
Ja Kellys kom nog lite föra z utbrottet..Haé Kram.
16 mars, 2022 — 07:32
Veiken säger:
Maniok är viktig i många länder.
8 maj, 2022 — 10:45
Ama de casa säger:
Jag är bekant med begreppet maniok men har aldrig ätit det. Inte såvitt jag vet i alla fall 🙂
Ha det gott! Här får vi sand ovanifrån just nu…
16 mars, 2022 — 11:18
Veiken säger:
Maniok kan man nog äta utan att veta om det nät man är på resa!
8 maj, 2022 — 10:48
Hanneles bokparadis säger:
Kanske, har inte ätit så mycket thai-mat, i går blev det vietnamesisk anka vid Odinplatsen.
16 mars, 2022 — 11:36
Veiken säger:
Kul med lite udda rätter!
8 maj, 2022 — 11:01
lisa säger:
Vad intressant. Aldrig hört talas om den förut. Antar att den inte finns att köpa i Sverige.
Tack för länkarna, ska gå in och läsa om denna spännande växt.
Kram
16 mars, 2022 — 13:15
Veiken säger:
Jag antar att det är svårt att hitta maniok här i Sverige.
8 maj, 2022 — 11:16
Yvonne säger:
Det finns mycket i vår ”herres” hage som man kan äta!
Ha en bra kväll!
Kram!
16 mars, 2022 — 17:56
Veiken säger:
Absolut! Det gäller bara att hitta det!
8 maj, 2022 — 11:20
Anna-Maria säger:
Hade aldrig hört talas om det innan jag var i Brasilien. Men där är det ju vanligt. Tapoioca i form av platta pannkakor som äts ungefär som crêps är så himla gott!
17 mars, 2022 — 11:50
Veiken säger:
Visst är det härligt med mat från andra länder!
8 maj, 2022 — 11:23
johanna säger:
Jag ska erkänna att jag faktiskt aldrig hört talas om det<3
17 mars, 2022 — 13:35
Veiken säger:
Det är många som aldrig har hört talas om Maniok.
8 maj, 2022 — 11:30
wiper säger:
Jag har aldrig hört talas om detta så det är intressant att få lära sig nåt nytt. Kul även att få se dina bilder som förklarar en del. Tack för länkarna som jag går in och läser mer på
Ha en skön kväll
kram från Malin
17 mars, 2022 — 18:17
Veiken säger:
Lärdom är aldrig tung att bära. Man lär sig hela livet!
8 maj, 2022 — 11:34
Marianne säger:
När jag såg ordet Maniok kände jag igen det, men inte förrän jag läste vidare förstod jag varför, jag har bakat på tapioka och när jag läste om det stod det andra namn med. Så jo jag har smakat på det.
Härligt med skördesäsong året runt,
Sv, ja tomma stränder är skönt, men turisterna är ju, som vi båda vet, mångas levebröd lika som hos er.
Kramar
17 mars, 2022 — 20:00
Veiken säger:
Det är inte lätt att komma ihåg allt man har stoppat i munnen! 🙂
8 maj, 2022 — 11:43
åsa säger:
Jag har hört namnet tapioka, inte för att jag visste att det var någonting som växte i Thailand… jag tror det var en variant av brasiliansk mat som hade tapioka som ingrediens… typ små plättar, jag blev bjuden av några inflyttade vänner.
Intressant och lärorikt att läsa Din blogg <3
kram
18 mars, 2022 — 15:17
Veiken säger:
Det är roligt att smaka mat från olika delar av världen!
8 maj, 2022 — 11:47
Lena i Wales och Spanien säger:
Intressant.
Arrowrot känner jag till.
Ha det bra!
20 mars, 2022 — 09:09
Veiken säger:
Kul med nytt!
8 maj, 2022 — 11:55
wiper säger:
Hoppas allt är väl med er båda och att ni njuter och har det bra
Ha en fin onsdag
kram från Malin
30 mars, 2022 — 08:30
Veiken säger:
Allt är bara bra!
8 maj, 2022 — 11:55
Micke säger:
Har ju ingen kunskap alls på detta område, en morot vet jag vad det är, den finns på Ica. till vänster om persiljan. 😉
Ha det så underbart nu och trevlig helg. 🙂
8 april, 2022 — 15:45
Veiken säger:
Hahaha….är du säker?
8 maj, 2022 — 12:02
Äventyret framtiden säger:
Se så där, nu hittade jag dig igen. Mitt i odlingarna av maniok. Tack för intressant läsning, alltid lika informativ och lärorik. De är snygga maniokplantorna, tänker spontant på att man kunde ha dem i trädgård som prydnader bara men inser att man snart kan bli med en liten skog.
Ha det fint på alla sätt och vis.
Hälsar Karin på Madeira
11 april, 2022 — 10:57
Veiken säger:
Manioken skulle nog dö av kylan tror jag!
8 maj, 2022 — 12:08
Lena i Wales och Spanien säger:
Var är du?
Glad påsk!
14 april, 2022 — 09:29
Veiken säger:
Nu är jag på G igen!
8 maj, 2022 — 12:15
Micke säger:
Har alltid varit nyfiken på sådana här grejer, många tips från somalier på jobbet tex, jag är inte rädd för att prova nya saker och det är jag glad för.
Tackar för tipsen här på din blogg.
Ha nu en glad påsk.
16 april, 2022 — 17:31
Veiken säger:
Kul att du tycker om det!
8 maj, 2022 — 12:15
wiper säger:
Jag antar att du tagit en bloggvila. Sköt om dig/er och ha en fin helg
Kramar från Malin
23 april, 2022 — 15:05
Veiken säger:
Japp en riktigt lång bloggvila blev det!
8 maj, 2022 — 12:16
åsa säger:
Saknar Dig. kram
27 april, 2022 — 11:09
Veiken säger:
<3
8 maj, 2022 — 12:16
Lena i Wales och Spanien säger:
Var har du tagit vägen? Lämnat Blogglandia?
Saknar dig!
30 april, 2022 — 06:56
Veiken säger:
Jag lämnade nästan blogglandia! Tack för omtänksamheten!
8 maj, 2022 — 12:16
åsa säger:
Saknar Dig ❤️ Är allt okey? Kram
2 maj, 2022 — 07:20
Veiken säger:
Som du nu vet är allt ok!
8 maj, 2022 — 12:17
åsa säger:
Har det hänt något?
Kram
4 maj, 2022 — 19:11
Veiken säger:
Allt väl! 🙂
12 maj, 2022 — 08:23