Vi åkte innervägen till Mae Phim och hamnade i en räkskörd som pågick för fullt. Stanna ropade jag till min bättre hälft, gick ur sarengen, frågade om jag kunde ta bilder och gick in i mina flipflops. De flesta hade stövlar så jag blev smutsig om fötterna minst sagt!
Man pumpade ut vattnet i räkodlingen medan skörden började.
Ett nät låg på bottnen som man skulle vittja. Ingen tanke på att det kan finnas ormar i närheten. Hopp i bara!
Många människor arbetade med att sortera räkorna efter storlek!
Räkorna läggs i stora tunnor som fyllts med isblock.
Sorterade ligger dom och väntar på att bli fraktade. Här snackar vi stora räkor, mycket större än dom vi är vana vid.
På väg till en fiskmarknad eller restaurang!
Is är viktigt för att hålla alla räkor kalla i värmen.
Till sist hamnar det på någons bord. Mitt till exempel. Räkor i gul curry är himmelskt att äta speciellt om man sitter på en restaurang med strandläge!
Jag tycker att det fanns så många räkor i odlingen att det skulle vara svårt att få plats med allt vatten samtidigt, men det gick alldeles utmärkt!
Med tanke på alla som sätter i halsen nu och tänker på miljön vill jag tillägga:
Dessa odlingar ligger på mark som inte verkar odlingsbar.
Det ger jobb och inkomster åt många människor, som redan har det svårt .
Jag har sett hur man på andra platser runt vårt område planterar mangroveträsk där så är möjligt.
Visst det är saltvatten som räkorna växer i, men jag har sett att man lägger någon form av duk på bottnen och upp mot sidorna!
Jag äter dessa räkor med glädje!
Ditte säger:
Vad roligt att få se detta och få vara med.Jag har hitintills bara ätit dem och det gör jag ofta och med stort nöje i Thailand. Gärna på en strandrestaurang.
Man kan väl tänka på miljön ändå.Känns viktigare att de större fartygen inte kastar ”allt överbord”. Ja, mycket annat också.
Fint att räkfångsten bidrar till att människor kan överleva och få en inkomst.
Tack för att du stannade här.
Kram
11 mars, 2022 — 16:38
Veiken säger:
Så roligt att se hur räkorna kommer till mitt bord!
16 mars, 2022 — 04:31
Hanneles bokparadis säger:
Gott med göteborgska räkor, inte smakat andra…. utom i England då.
12 mars, 2022 — 08:16
Veiken säger:
Dom här är något mellan räka och hummer i köttet! Gott!
16 mars, 2022 — 04:35
Herbert säger:
Oj,kul att få en inblick i räkhanteringen där du är…
Ja jag har köpt dessa burkar med godis och knäcke i många år när någon i familjen är ombud för sin förening..Haé Kram.
12 mars, 2022 — 10:16
Veiken säger:
Haha! Det gäller att ställa upp för ätteläggarna! 🙂
16 mars, 2022 — 04:38
Marianne säger:
Tack för guidningen, spännande att se.
Jag skulle inte tacka nej till den tallriken heller. När jag äter thaimat väljer jag ofta räkor, men inser ju att de är långt ifrån dessa.
Jag har sett när båtar kommit till hamn med nykokta räkor, i Strömstad. Det närmsta räktrålning jag varit.
Kramar
12 mars, 2022 — 12:02
Veiken säger:
Räkor är läckert! Både här i Thailand och hemma på Västkusten! Mums!
16 mars, 2022 — 04:48
znogge säger:
Intressant och spännande att se! Vem tackar nej till en god räkrätt 😉
Kram
12 mars, 2022 — 13:03
Veiken säger:
Jag tackar aldrig nej till en räkrätt! Så gott!
16 mars, 2022 — 04:52
wiper säger:
Det var verkligen intressant att få en inblick i detta och du tar ju alltid så fina bilder. Färgstarkt till tusen och man hade velat vara där. Det på tallriken ser jättegott ut.. Så bra att det finns dessa arbeten så folk har en inkomst att leva på för det behövs fler arbetstillfällen överallt
Ha en fin början på veckan¨
Kram från Malin
14 mars, 2022 — 08:41
Veiken säger:
Det behövs verkligen inkomster för folk nu i pandemitider! Bra att det finns alternativ!
16 mars, 2022 — 04:58
Ama de casa säger:
Kul att ”snubbla” över en sån grej! Intressant att se, fast att gå omkring i flip-flops i ormtrakter känns inte så lockande… Men räkorna äter jag gärna 🙂
14 mars, 2022 — 11:19
Veiken säger:
Hahaha jag tänkte inte på ormar förrän efteråt! 🙂
16 mars, 2022 — 05:07
lisa säger:
Vad intressant att få se.
Man hade ju ingen aning om vad som händer innan räkan kommer på bordet.
Det ser verkligen gott ut det du äter.
Fantastiska bilder.
Kram
14 mars, 2022 — 13:32
Veiken säger:
Det är så roligt att komma precis när det händer! 🙂
16 mars, 2022 — 05:17
Yvonne säger:
Intressant info om räkor!
Jag tror att Livet kommer ifatt Putin!
Ha en bra kväll!
Kram!
14 mars, 2022 — 18:28
Veiken säger:
Hoppas nån nackar honom!
16 mars, 2022 — 05:23
åsa säger:
Mums så gott.
Intressant kul Du dokumenterade.
kram
14 mars, 2022 — 20:18
Veiken säger:
Alltid roligt att ramla in i något intressant!
16 mars, 2022 — 05:26
Hannas krypin säger:
Vad intressant att läsa. Ja, de där räkorna är verkligen mycket större än våra vanliga räkor här i Sverige. Visst kan man tycka vad man vill om att äta räkor men för många människor är det en livsviktig försörjning,. Dessa räkor känns ändå mer ”etiskt korrekta”.
16 mars, 2022 — 15:40
Eva säger:
Kul att få se saker man inte ser dagligen 🙂 förstår att ni har det bra o njuter för fullt 🙂 kram va rädd om dig/er
30 mars, 2022 — 11:01