Det fick bli en rundtur i Bukarest innan vi åkte vidare genom en del av Rumänien.
De flesta i Rumänien är rumänsk-ortodoxa och det finns helgedomar nästan överallt. Den här kyrkan ligger centralt i Bukarest och heter Kretzulescu Church. Den byggdes i början av 1700-talet, men skadades i en jordbävning 1940. Reparationen var sedan klar 1943. En ovanlig arkitektur för en kyrka tycker jag.
CEC Palace är numera huvudkontor för en bank. Byggdes 1900 och är en av alla ståtliga byggnader i Bukarest.
Dom flesta städer ligger vid en flod och Bukarest är inget undantag. Dambovitafloden rinner genom stan!
Den här lilla stugan även kallad Folkets Hus är egentligen Parlamentspalatset och är världens näst största byggnad. Bara Pentagon i USA är större. Efter en jordbävning ville Ceausescu bygga en stad med Pyongyang som förebild. Byggnaden, som började uppföras 1984, är 240 meter bred, 270 meter lång, och reser sig 86 meter över och 92 meter ner under gatunivå. Under byggnaden finns ett omfattande tunnelsystem, vilket bland annat inkluderar en flyktväg för diktatorn genom att ansluta till tunnelbanan. ”Stugan” innehåller bara 1100 rum.
Det behövdes mycket mark så innan byggarbetet påbörjades förstördes stora delar av det historiska Bukarest: 19 ortodoxa kyrkor, 6 judiska synagogor, 3 protestantiska kyrkor och 30.000 bostadshus.
Typiskt en diktator med storhetsvansinne.
Bukarest kallas lilla Paris och naturligtvis skulle man ha en paradgata. Det skulle vara större och bredare än Champs Elysées. 1 meter bredare räckte gott och väl för att bräcka fransmännen. Sa jag storhetsvansinne?
Lilla Paris måste naturligtvis ha en triumfbåge också. Den restes som ett minnesmärke över soldaterna i första världskriget och landets återförening 1918. Triumfbågen byggdes först i trä år 1922 men slutfördes i granit år 1936.
Kontrasterna kan vara stora mellan offentliga byggnader och där vanligt folk bor.
Jag blev lite förvånad över hur många parker och grönområden som finns.
Titta noga på balkongen. Det var här Ceausescu höll sitt allra sista tal 21 december 1989 till dom uppretade massorna. Han och hans fru fick ta sig in i byggnaden, blev jagade upp på taket, flydde i helikopter, blev sedan infångade och makarna avrättades redan 25 december. Tyvärr blev det en blodig historia och många dödades i den här revolutionen. Ni kan se Diktatorns sista tal sist i inlägget!
Den här lilla tjejen behöver inte leva under Ceausescus styre. Hennes land är med i EU och framtiden är hennes kan man hoppas.
Vi lämnade Bukarest för nya vyer och upplevelser och passerade en karpodling på vägen dit!
Emma Engström säger:
Så spännande med byggnader! ?
2 juni, 2018 — 15:56
Znogge säger:
Tack för en trevlig rundtur i Bukarest som är en tämligen obekant stad för min del. Hur som helst så brukar storstäder vara intressanta och det stämmer säkert även denna gång. Önskar er fortsatt god resa nu när ni beger er vidare!
Kram
2 juni, 2018 — 18:43
Hebbe säger:
Ja storhetsvansinne,tänk så mycket jävulskap detta skapat..
Ja Vincent njöt i solen och värmen,jag sökte mest skuggan,,lite onödigt varmt kan jag tycka..Haé Kram.
2 juni, 2018 — 20:48
Yvonne säger:
Ceausescu var fruktansvärd härskare!
Lyft du på hatten! Det är jag som målat tavlan!
Kram!
2 juni, 2018 — 21:10
Ditte säger:
Jätetrevligt at få veta och se mer mer om Bukarest. Jag var i Rumänien på 70-talet då denne diktator verkligen dikterade och var som hastigast i Bukarest. Men då såg det helt annorlunda ut. Vi skulle vidare till en badort vid Svarta Havet. Men allt där gick i Ceaucescos tecken. Enorma palats var byggda till honom som sommarhus.
Intressant med hans tal. Tack för att du la in det.
önskar er fortsatt fin resa.
Kram!
2 juni, 2018 — 22:01
Marianne säger:
Undrar hur triumfbågen i trä såg ut,
,skum kyrka…..ser inte direkt ut som en kyrka
Även om världens näst största hus är historiskt nu, kunde de väl byggt på annan plats och låtit den äldre historien vara ifred, så synd när vacker gammal historia raseras.
Det är en väldigt fin och stor rastplats vid Kroksjön så där satt jag bra
Keam
2 juni, 2018 — 22:31
FREEDOMtravel säger:
Oj vilken byggnad!!! Intressant att se mer av denna stad! Hit skulle jag vilja resa vid tillfälle.
3 juni, 2018 — 09:29
åsa i åsele säger:
Tyvärr är många i Rumänien fattiga, vi har tidigare haft en familj bosatt här som är rumänska zigenare och dem lever verkligen primitivt och har svårt att försörja sig.
Dem var här i vår kommun omkring åtta månader om året för att tjäna pengar till sin familj, mannen jobbade i skogen och kvinnan tog de jobb hon fick… rensade bl a jordgubbslandet och städade hos ett par som jag känner.
Fina bilder och intressant läsning.
kram
svar Vi har en katt som blir 14 år nu i sommar, så vi har både hund & katt 🙂
3 juni, 2018 — 13:55
Ama de casa säger:
Jösses… Där ligger verkligen Skellefteås Folkets Hus i lä… 🙂
3 juni, 2018 — 20:36
Inga Magnusson säger:
Intressant läsning och fina bilder
4 juni, 2018 — 09:38
Åke säger:
1100 rum bara… så djupt det var också… Trevlig rundtur du bjuder på ?
4 juni, 2018 — 12:45