Ett besök på ett whiskeydestilleri när man är i Irland är nästan ett måste. Då tänker ni genast på Jamesons, men det är idag bara ett museum och då gick det bort.
Teeling är ett nygammalt destilleri. Ursprungligen startades det av Walter Teeling och året var 1782. Det nya destilleriet öppnade för besökare 2015 och där inne puttrar och jäser det.
Härinne var det varmt och fuktigt. Det luktade jäsning lång väg. Korn, vatten och jäst är ingredienserna. När kornet är malet, sätts hett vatten till malten och får stå ett tag och dra ur sockret. Vattnet silas bort och denna varma vätska kallas vört och hamnar i de stora träkaren av douglasgran. Här blir det öl som håller en alkoholhalt av ca 8%.
Det fordras kraftiga doningar för att hålla ihop träkaren.
Tre stycken apparater för bränningen. En för vörten, en mellandestillering och den sista för ren alkohol.
Små Niagarafall med ren sprit som så småningom ska bli Teeling whiskey. Ni kan ju föreställa er doften i förbränningshallen.
Ny sprit måste enligt Irländsk lag lagras i tre år på ekfat för att få kallas whiskey. Man återanvänder tunnor som det har varit rom, vin eller sherry i förut, för att få fram speciella smaker. Medan whiskeyn mognar på träfat så dunstar en del bort och kallas för ”änglarnas andel”. Ca 5% första året och sedan 2% per år. Ju längre en whiskey mognar på fat, desto mindre blir kvar och köparnas plånböcker blir tunnare.
OBS! Tunnorna på bilden är tomma! 1875 exploderade ett bränneri och allt som fanns i tankar och tunnor rann ut som lava på trottoarerna. Människorna tag allt som fanns, mössor, skopor skålar och annat. Folk låg på marken och lapade whiskey. Trottoarerna var allt annat än rena, så det var många som dog i sin iver att få i sig gratisdrickan.
Efter det är det förbjudet att lagra sprit i Dublin, utan allt forslas bort till andra ställen i Irland som kan lagra på ett säkert sätt.
Naturligtvis var det avsmakning också. Whiskeyn var len som sammet. Skotsk whisky är inte alls lika god, enligt mig! Drinken var verkligen god.
Recept:
Teeling Rasberry iced tea.
- 40 ml Teeling small batch (blended)
- 20 ml Aperol
- 15 ml Ingefärs likör
- 30 ml Lemon juice
- 10 ml sirap
- 60 ml kallt hallon eller bärthé!
Skaka ihop och häll upp på några isbitar!
Gott!
Provsmakning av Teeling whiskey! En viktig uppgift! Valet stod mellan skotskt rökig, bourbon och Teeling!
Den irländska fick allra bäst betyg!
Numera har vi en certifierad whiskeyprovare i det här huset!
Nästa inlägg som kommer från Irland, får ni åka med och titta på Cliffs of Moher
Inger Rozén säger:
Hej!
O så törstig man blir!
Har lite svårt me whiskei,men detta kunde sitta bra.
kram,inger
16 juli, 2016 — 13:04
Geddfish säger:
Intressant!
Jag och min Sigge var på Jameson år 2003. Det var väl så gott som museum redan då, men vi hade provningen där och gick runt och tittade. Just den 11 september. Så det var gott att få prova och känna sig avslappad.
Jag har våra certifikat här, vi fick diplom båda två 😉
Och jag gillar irländsk whisky.
Kram
16 juli, 2016 — 13:11
Hebbe säger:
Grattis Lennart,,det finns väl inte så många ”Certifierade” whiskeyprovare i trakten av Göteborg..Jag har en favorit ”Tullamore”..Haé Kram.
16 juli, 2016 — 14:08
Misstossequeen säger:
Svar: Tack ska se vad jag kan knåpa ihop nästa vecka 🙂
16 juli, 2016 — 14:45
Ditte säger:
Vilken trevlig tur att få komma med till ett irländskt whiskeydestilleri. Jag har hitintills bara besökt skotska. Men processen verkar likna varandra.
Grattis till Lennarts diplom! Då vet vi vem vi ska fråga om råd vad gäller irländsk whiskey. Jag är ju ingen direkt whiskeydrickare men jag skulle förstås gärna provat ”Teeling Whiskey” och drinken verkade både god och läskande.
Stor kram och jag ser fram emot fler inlägg från Irland.
16 juli, 2016 — 15:34
Hebbe säger:
Jag känner en Reinhold här i byn.Jag brukar tänka att han är för ung för namnet..
Jag har varit på en guidad tur i Mackmyra whiskeydestilleri för några år sedan,,provsmakade ett par olika,ingen var någon höjdare..Haé Kram.
16 juli, 2016 — 16:02
Hanneles bibliotek på Hisingen säger:
skotsk whisky finns ju så många av, även jag hittade några favoriter, maken provsmakade något nytt varje dag, han var nöjd, hittade fina sorter att köpa hem på typ Sparköp. Halva priset. Även bensinstationer (!) sålde fin sprit!
16 juli, 2016 — 17:04
Kattis säger:
Hehe låter som man kan bli berusad bara på ångorna där ju!;) Vad kul, missade tyvärr whiskey destilleri när jag var i Dublin…blev bara öl för min del.
16 juli, 2016 — 17:07
Vonkis säger:
Jag tillhör ju de som inte gillar whisky men den där drinken verkade himla god.
16 juli, 2016 — 17:37
Ama de casa säger:
Tillverkningen i all ära, men det är ju provsmakningen som är bäst 🙂
16 juli, 2016 — 17:45
Yvonne säger:
Grattis Lennart!!
SV:…Jag hoppas på ett nytt gäng goa gubbar om 3 veckor !
Tills dess är det lugnt och tyst !
Kram!
16 juli, 2016 — 20:26
JUNITJEJ säger:
Åh, vad kul med ett besök där!
16 juli, 2016 — 20:39
Marianne säger:
Intressant! Jag tycker det är fint med ”änglarnas andel” och vilka tokar..slicka i sej whisky från gatan…då är man allt bra törstig.
Drinken ser god ut, även om jag inte är någon whiskydrickare….det händer ibland, men väldigt ibland 😉
Jag barn och djur kan inte förklara sina krämpor…besvärligt.
Kram
17 juli, 2016 — 00:13
Musikanta säger:
Tänker osökt på den otroligt roliga filmen ”Massor av Whiskey” som jag såg för länge, länge sen. Fast jag tror inte folk la sig på gatan och lapade i sig denna dryck i filmen.
Första gången som jag blev ordentligt sjuk (bakfull=migrän) var när jag druckit för mycket whiskey en kväll i min ungdom. Sedan dess kan jag inte ens känna smaken för att inte tala om att dricka något av drycken utan att komma ihåg detta tillfälle. Det har alltså inte blivit någon whiskey sen dess. Men det var intressant att läsa om ditt besök på destilleriet i alla fall. 🙂
17 juli, 2016 — 08:24
Lena i Wales säger:
Där har jag inte varit ännu. Verkar intressant Tack!
17 juli, 2016 — 08:29
Inga Magnusson säger:
Vilken fantastisk bildkavalkad du har gjort! Så roligt att få följa ert besök och läsa om hur whiskey tillverkas.
17 juli, 2016 — 09:10
Decdia säger:
Det enda jag har whisky till här hemma är i sås, haha! Men jag får väl lära mig att gilla det om jag ska iväg till Irland eller Skottland. 🙂 Drinken såg riktigt smarrig ut!
17 juli, 2016 — 09:20
Steve säger:
Whiskey len som sammet låter spännande.
17 juli, 2016 — 09:57
Biggeros säger:
Gud, vad trevlig utflykt!!
Jag är väl ingen Wisky expert. Min man gillar Wisky och gärna lite rökt. Jag föredrar nog den där drinken som du gav receptet på. Tack så mycket för din wiskyrunda och inspo. Nu har du en erfaren wiskyprovare i huset!! Tack för ditt bildarkiv!! Kram
17 juli, 2016 — 11:34
denise säger:
Tack för din fina kommentar och omtanke! Det betyder <3
17 juli, 2016 — 13:42
Micke säger:
Ett inlägg helt i min smak…tackar för jättefina bilder 🙂
Ha de bäst.
17 juli, 2016 — 15:40
FREEDOMtravel säger:
Åh vad kul! Ett whiskeydestilleri skulle jag oxå vilja besöka! Här i Tjeckien har vi besökt ett ölbryggeri men det luktade hemskt (det gör tydligen det på bryggerier) så jag började må illa… 😉 Fina bilder för övrigt!!!
17 juli, 2016 — 20:11