Det låter kanske som lite överkurs, men kokta färska räkor kan man äta tills man – inte orkar mer.
Prio ett är att ta sig till en fiskmarknad och det finns några stycken.
Det här är inga räkor, vi går vidare!
4 kg räkor, mellanstora, köpte jag. ca 65 kr/kilot. Det var dags att kavla upp ärmarna och jobba. Men vänta lite nu! Jag hade dillfrön på burk (tack Tobbe) från Sverige, men färsk dill i knippen skulle jag ha. Vad i herrans namn heter dill på thai?
Vi pekade och tjoade. Den här kvinnan förstod att vi ville ha en grönsak och var snäll nog att köra Karin och mig till en grönsaksbutik.
Karin, vad heter dill på thai???? Till slut kom vi på via en översättare på mobilen. Dill heter ”tjillao” Svaret blev ”No have”
Efter många om och men så hittade vi dill på närmsta ställe. Marknaden vid det Vita Templet i Plong Saway.
Dags att sätta igång. Om du funderar på att koka räkor i Thailand, så starta inte in med 4 kilo. Om man bara ska koka 4-6 räkor åt gången tar det en stund. Jag lovar! Hela köket var upp och ner efteråt. Vilket söleri. Sölmaja är mitt förnamn.
Is på räkorna är ett måste i värmen, annars kan det gå illa! Räkor är känsliga.
Succé, folk åt som galningar och slickade sig om munnen. Räkorna hade en strykande åtgång och nästa gång kokar jag inte så mycket som 4 kilo, det är en sak som är säker.
Någon som vill ha receptet?
Kommer här:
Robban säger:
Jag brukar köpa 1kg och koka allt i stor stor kastrul, tack var har kraftig gas spis funkar det bra.
20 maj, 2016 — 13:33
Veiken säger:
🙂 🙂 GOTT!
20 maj, 2016 — 13:36
Znogge säger:
Fyra kilo låter verkligen som en utmaning men skam den som ger sig 😀
Kram
20 maj, 2016 — 13:40
Decdia säger:
Massa jobb! Men det ser verkligen ut som om det var värt det. 🙂
20 maj, 2016 — 14:07
Geddfish säger:
Jag är inte såpass stor älskare så jag skulle koka räkor själv 😉
Men det var säkert gott. Tack för fina bilder!
Kram, Gerd
20 maj, 2016 — 14:36
Yvonne säger:
Tack för receptet!
SV:…Jag har en stor kvar Men den ser skabbig ut! .Den tappar de nedersta bladen . Men det ska kanske vara så?
Kram!
20 maj, 2016 — 15:17
Tove Olberg säger:
Kokt räkor har jag inte gjort ….
Kom på en norsk historia som dök upp i svenska vatten och ropade:
Jeg er en hummer!
Trevlig helg!
20 maj, 2016 — 15:40
Tove Olberg säger:
Räkan var det som dök upp 🙂
20 maj, 2016 — 15:41
Acki säger:
Jamen Solveig för min skull , jag som brutit axeln !!!! tyck nu lite synd om mig !!!!
20 maj, 2016 — 16:12
Veiken säger:
Såklart jag gör! Du ska få största kramen när vi träffas! 🙂
20 maj, 2016 — 16:17
TantGlad säger:
Oj så gott det låter. Räkor ÄR gott.
Ha en fin helg och kram.
20 maj, 2016 — 16:15
Gilla säger:
Så du har också fått ett nytt namn? Sölmaja? Jag kallar ju mig för fru Glömström. Vilket är bäst tycker du?
Sv: Tack för upplysningen. Varför i hela fridens namn kom jag inte ihåg att Henkes son hette Jordan? Det beror väl på ett jag kallas för fru Glömström.
Vi klarade oss från regn idag. Men det berodde nog att jag hade paraply med mig.
Kram/Gilla
20 maj, 2016 — 16:39
FREEDOMtravel säger:
Såå gott! I Sverige köper man dem ju sällan råa, men i Sydeuropa är det ju vanligt!
20 maj, 2016 — 16:44
Ama de casa säger:
Sååå gott! Men jag tycker att det är bekvämast att köpa såna som redan är kokta… 😉
20 maj, 2016 — 18:01
Kattis säger:
Låter verkligen jättegott…synd att man är dödligt allergisk mot räkor!:/
sv: verkligen häftigt att uppleva på plats måste jag säga!:)
20 maj, 2016 — 19:09
åsa i åsele säger:
Så gott!! kram
20 maj, 2016 — 20:17
Inger Rozén säger:
Hej!Så gott med räkor!Det var länge sedan som jag åt det.Kanske blir i morgon.Kram,Inger
20 maj, 2016 — 21:08
marianne säger:
Varför bara 6 åt gången? För att inte kyla kokvattnet?
När du berättar om sölet kom jag att tänka pä när jag kokade saft på en kokplatta i min första lägenhet, ett rum med kokvrå…det var saft i princip överallt haha
Sv; ja nu.är jag färdig med förkylningen 😉
Kram
20 maj, 2016 — 23:39
Hanneles bibliotek på Hisingen säger:
fyra kilo var lite överdrivet 🙂
21 maj, 2016 — 06:37
♀ Sara Ben's ♀ säger:
Tack för recept!:D
21 maj, 2016 — 11:04
Life of Johanna säger:
Mums med räkor 🙂
Ja skall man göra en sista skiva vill man inte den skal vara dålig inte… 🙂 men den bästa de gjort är tigerdrottningen 🙂
21 maj, 2016 — 11:54
Lena i Wales säger:
Men du, räkor!!! Så gott!!!
Här i UK är det svårt att få tag på ”rikitga” räkor, ofta är det skalade och smakar inte räkor,därfär blev jag lite extra sugen nu!!! Får åtgärdas när jag kommer till Götet nästa gång!
Ha en trevlig weekend!
21 maj, 2016 — 13:46
Ditte säger:
Jag läser, blundar och är helt med dig i ALLT. Och då menar jag ALLT. Ler en del, fnittrar! Vet ju hur det är…
Och en klok insikt om att var och en nästa gång får koka sina egna räkor…
Men gott? Absolut!
Tyvärr missade vi ju detta. Har dock antecknat receptet.
Stor kram!
Ska vi ta med dillkronor nästa gång?
21 maj, 2016 — 22:19
Ylva säger:
Jösses! Det skulle ta mig en månad att skala 4 kg räkor! När vi var i Spanien (Katalonien dessutom) letade vi efter basilika. Mamma blev visad till en kyrka (basilisk) först. Plötsligt hittade vi en planta utanför en affär!
23 maj, 2016 — 14:00