Om du läste förra inlägget från Kiel, så vet du att det är sparristider i Tyskland nu. Jag bestämde mig för att äta sparris till lunch.
Det blev en sparrissallad med hallonvinegrette till. Riktigt mumsigt, men människan blir ju aldrig nöjd. En person vid bordet intill hade beställt varm vit stångsparris med bearnaisesås, färsk potatis och skinka. Gräset är ju grönare på andra sidan, så en smakbit av den rätten hade suttit fint.
Mätta gick vi över rådhusplatsen och kom till den lilla sjön Kleiner Kiel. Sjön som består av två delar är säkert konstgjord, men det är så vackert där.
Kiel är huvudstad i den nordliga delstaten Schleswig- Holstein och har ungefär 250 000 invånare. Under andra världskriget blev Kiel bombat och bara 20% av all bebyggelse stod kvar när freden kom. Alltså blev 80% i stort sett jämnat med marken. Av det syns inte ett spår idag.
Vi har haft folk förr i den här parken, så vem bryr sig om några svenskar också kommer och tittar på oss, tänkte nog gåsen
För en vecka sedan såg kastanjerna ut så här. Jag skulle tro att kastanjeträden står i full blom nu. Vackert.
Man kan ju undra hur ett träd orkar bära sig själv på det här viset.
Ni märker att vi hoppade över shoppinggator och annat den här gången. Vi ville möta våren vid sjön istället. Sommartid är det fantastiskt att gå utmed kajerna vid Kielkanalen. Eller helt enkelt ge sig in i ”gröten” där alla andra är.
Här låg fru And och ruvade på hemligheter. Utmed större delen av sjön har man byggt skyddande små utrymmen som är tillslutna utom på vissa ställen där fåglarna kan ta sig in och vara ostörda med sina ägg och sina små nykläckta ungar.
Mitt i stan! Om ni tittar riktigt noga så kan ni se fågelskyddet i nederkant av bilden som är byggt som en triangelformad korridor.
Vår lilla promenad avslutades vid Kieler Kloster, som byggdes 1242. Kyrkan blev helt förstörd under andra världskriget, men byggdes upp igen av donerade medel. Klostret var återställt så sent som 1994-98. Nu kan allmänheten gå till deras kafé. Det finns ett klockspel i tornet och figurer som visar sig var hel timma. Vi kom för sent den här gången för att lyssna och titta.
Klockan blev mycket och båten kallade. Vi ville inte bli akterseglade så det var bara att gå tillbaka. Vi hade gjort mycket tyckte vi. Shoppat och njutit av den tyska våren och maten.
Näta gång vi åker över gör vi något annat!
Det är otroligt vackert att åka genom Kielkanalen. Det kommer inlägg och bilder därifrån vid ett annat tillfälle!
Steve säger:
Sparris är en delikatess. För många år sedan odlade jag egen sparris. Jag satte frö i ensandbädd och sedan tog det tre år innan jag satte ut plantorna på friland. När det sedan blev sparris så skördade jag på mornarna innan jag åkte till jobbet. Den var himmelskt god och väl värd mödan och att vänta på.
10 maj, 2016 — 12:07
znogge säger:
Båda rätterna lät väldigt goda men varm sparris är inte fel! Underbara bilder från Kiel!
Kram
10 maj, 2016 — 12:22
Lanclin-Linnea säger:
Sparrisens högsäsong märks framför allt här i Bayern där de största odlingarna ligger. Tom på IKEA i München kan man få sig ett mindre berg med ljus sparis, potatis och hollandaisås på 🙂
10 maj, 2016 — 12:25
Ruth i Virginia säger:
Skulle gärna ha varit med er. Ser mycket vackert ut.
Jag lämnade Sverige 1951, bara 6 år efter krigets slut,
så det blev inga Tysklands-resor för mej, tyvärr.
10 maj, 2016 — 16:26
Veiken säger:
Kiel har många ansikten, vi brukar titta på ett i taget! 🙂
12 maj, 2016 — 18:29
Tove Olberg säger:
Ah – sehr schön. Guten apetit! Vielen dank!
🙂 kram
10 maj, 2016 — 17:47
Ditte säger:
Tack för denna rundvandring med dig i Kiel med fin guidning av dig och lockande bilder.
Kanske blir det en tur över för oss också.
Kan tänka mig hur vackra kastanjeträden hunnit bli, elle rockså har de blommat färdigt.
Din sparrissallad så väldigt god ut, men jag förstår att du även blev sugen på den andra rätten du såg vid grannbordet.
Stor kram!
10 maj, 2016 — 18:05
cissi säger:
Sparris är gott! Och det ser ut som ni haft en trevlig resa med fint väder.
10 maj, 2016 — 19:24
Yvonne säger:
Sparris lunchen hade jag också velat ha!
Man sätter inte upp gamla kärringar i granen!
Kram!
10 maj, 2016 — 20:46
Gunnel säger:
Kul och upptäcka lite utanför det vanliga när man besöker en stad. Det ser väldigt fint ut på bilderna.
11 maj, 2016 — 06:38
Ama de casa säger:
Ser väldigt fint ut där i Kiel 🙂
Du smakade väl på sparrisen som fanns på grannbordet? Haha! 🙂
11 maj, 2016 — 08:58
Lena i Wales säger:
Känner igen mej, t o m Citti har jag besökt, som reseledare förstås, det är ju dit alla svenskar vill!
Ha det bra i sommarvädret! Här i Wales ösregnar det!
11 maj, 2016 — 11:53
Marianne säger:
Så himla god salladen såg ut, kunde inte hålla mej för skratt när jag läste om att du sneglade på bordsgeannen…
Så vackra bilder du bjuder på, som vanligt, jag njuter av allt med vatten, verkligen fiffigt med nätet för fåglarna, det ska jag tipsa eTT par vänner om, vars katter äter upp ändens bebisar varje vår.
Min anka retas med oss, att låta oss vänta så där är inte snällt 😉
Kram
11 maj, 2016 — 13:33
Days by Johanna säger:
Maten såg god ut, är dock inte något större fan av sparris. Men vackra bilder… 🙂
ja
jag förstår om man får ta om kuren, vi fick inte i honom mycket och då gör det inte samma nytta, men detta andra får vi i honom och verkar göra nytta, ingen feber på hela dagen och bara lite förhöjd nu på kvällen
11 maj, 2016 — 18:06
Sussi säger:
Men jösses så bra ni verkar ha det där i Kiel. Jag kan endast äta grön sparris. Det är den enda som enligt mig smakar bra 🙂
Kram
11 maj, 2016 — 19:16
Eva säger:
Fina bilder ..sparris älskar jag o gärna med bacon lindad runt 🙂 hoppas du har sol o skönt kram
11 maj, 2016 — 19:25
TantGlad säger:
Sparris är gott. Ser gött ut det där.
Ha en fin och vacker dag, och tack för alla vackra bilder.
kram
12 maj, 2016 — 05:00