Veckans tema är ätbart och jag antar att de flesta av oss har ätit så att magen står i åtta hörn, när det har varit midsommar!
Lite lättare mat kanske inte är fel i veckan som kommer:
Ekbark.
Tallbark.
Björkbark!
Nu är det bara att gå ut och plocka bark, mala den och baka barkbröd!
Recept:
Som limpa (1990-talet relativt nytt recept)
Ingredienser:
2 deciliter vatten
1 deciliter mörk sirap
7 deciliter mjöl
2 deciliter barkmjöl
2 teskedar torrjäst (25 g färskjäst)
Gör så här:
Värm ugnen till 175°C. Lös jästen i vattnet, häll i sirapen, tillsätt mjölerna och knåda till en fin deg. Smörj en form och låt den jäsa till dubbel storlek. Grädda i 50 minuter. (osäker på om det är just 50 minuter)
Recept lånat från Matbröd i Fokus på nätet.
Det var min tolkning den här veckan! Lycka till med det goda brödet!
Fler trissar hittar du HÄR
Katarina-Cinnamon säger:
Fiffigt trissat, men inget för mig att äta 😀
20 juni, 2015 — 15:57
cissi säger:
Intressant! Trodde inte det fanns nya recept på barkbröd…men det kanske är gott!?
Ha en fin fortsättning på helgen!
20 juni, 2015 — 16:13
Åsa säger:
Har inte blivit mycket mat här inte… Vår Midsommar handlar mycket lite om mat 😉
20 juni, 2015 — 16:25
moi säger:
Nja, receptet var roligt men jag står nog över!
Men, som vanligt, har du en klurig tolkning av temat!
Kram
20 juni, 2015 — 16:51
Ditte säger:
Vackra bilder som nästan lockar fram lite barkbrödsbakningstankar. Men jag nöjer med mig att se bilderna och äta lite mindre nu ett par dagar.
Önskar dig fortsatt trevlig helg.
Kram!
20 juni, 2015 — 17:29
Mormor säger:
Tror nesten jeg står over barkebrødet. Men det er klart, har man ikke annet, så går vel det også.
Ha en fin kveld.
20 juni, 2015 — 17:40
Gammelsmurfen säger:
Intressant!!
20 juni, 2015 — 18:13
Gilla säger:
Haha! Du är rolig du.
Barkbröd åt man väl bara om man var så fattig att man inte hade råd till andra sorters mjöl. Det lär ju inte ha smakat speciellt gott heller.
Sv. Midsommaraftonen var vi hemma med ett par gäster. Ingen ville gå till Fredriksdal, som vi brukar göra tillsammans och sen äta hemma hos oss. Nu blev det här från allra första början med klassisk midsommarmat. Du vet sillen och potäterna med snaps och öl till. Jag hade gjort en rabarberpaj med vaniljsås till, men gästerna hade med sig jordgubbarna. Vi åt så magen stod i fyra hörn och en snibb. De är våra bästa vänner så vi hade mycket att prata om också.
Kram/Gilla
20 juni, 2015 — 19:01
Aurora säger:
Vilken finurlig tolkning.
Det är bra att recept finns medskickat. Kram
20 juni, 2015 — 19:03
Decdia säger:
Haha, bark? Hellre en sallad då, fniss. 🙂
20 juni, 2015 — 19:22
Znogge säger:
Efter den gångna helgen lär det nog bli vatten och bröd förmånga 😉
Kram
20 juni, 2015 — 19:57
Hebbe säger:
Kväller,,jag hoppar nog barkbrödet,tar en knäckemacka i stället..Och inte vill det susa åt rätt håll heller för dig..Men ha en fortsatt skön midsommarhelg..Kram.
20 juni, 2015 — 21:31
Yvonne säger:
Jag avstår från barkbröd!SVAR: tiden ska vi vara rädd om.. Kram!
20 juni, 2015 — 21:32
Henrik Olsson säger:
Garanterat nyttigare än det man köper i affären! 🙂
20 juni, 2015 — 21:40
attis säger:
Härliga bilder.JAg kanske måste lyda ditt tips och prova baka detta bröd. Här har vi haft två soliga dar och en underbar midsommar. Hoppas din helg oxå varit trevlig. Kram
20 juni, 2015 — 22:52
KajsaLisa säger:
Kul att folk är kreativa, den här udda saken är inte den första jag ser den här trissen. Kul presentation den bokmärker jag Du kanske till och med får mig att börja baka 🙂
Men när man gjorde det här när det var hungersnöd på 1800-talet så var det nog mer bark än mjöl.
20 juni, 2015 — 23:40
Kari säger:
Er ikke sikker på at barkebrød er lettere kost for magen. Kul idè!
21 juni, 2015 — 03:10
Fenixmona säger:
Tack för receptet! Kanske blir bra att ha den dagen man går i pension för då lär det inte bli några sötebrödsdagar. Kramiz
21 juni, 2015 — 07:25
Comsi Comsa säger:
Det var ju ett roligt och naturnära recept…. ☺
Kramen ♥
21 juni, 2015 — 07:48
Ama de casa säger:
Haha! Det är faktiskt lite svårt att hitta den typen av träd här, men jag får ge mig ut och leta dårå… 😉
21 juni, 2015 — 09:09
Kenneth säger:
ja tänk vad vår moder natur bjuder på
21 juni, 2015 — 09:22
Eva säger:
Äter inte bröd men det låter gott 🙂 ha en fin söndag kram
21 juni, 2015 — 09:22
Steve säger:
Jag känner inget sug alls när jag läser detta recept.
21 juni, 2015 — 09:30
Berit E i Kasperian säger:
Tack, tack för tipset. 🙂
Tror man gör av med en massa extra kalorier på förberedelserna . kanske man borde prova vilken bark som är godast. 🙂
http://kasperian2.blogspot.se/
21 juni, 2015 — 12:11
Per-Anders säger:
När jag var liten (på typ 60-talet) berättade de som då var i 60-70-årsåldern att de åt barkbröd när de var små. Barken användes som utfyllnad i brist på mjöl. Idag är barkbröd något exklusivt. Jag har smakat det en gång och det var riktigt gott.
21 juni, 2015 — 14:10
Katarina H säger:
Fiffig triss med recept och allt även om den var lite oväntad. 🙂
21 juni, 2015 — 14:10
Stina säger:
Hm…vet inte om bark är speciellt lättsmält eller ”lätt” mat men kanske nyttigare? 😉
Fina bilder.
21 juni, 2015 — 14:18
N säger:
Fina bilder!
21 juni, 2015 — 14:56
Inga Magnusson säger:
Ha ha… jag tror vi håller oss till 5;2 istället för det där barkbrödet! Nu är i alla fall midsommar över och lugnet har lagt sig igen. Inte helt fel det heller med hopsamlingsheat ibland o lugnare tempo.
22 juni, 2015 — 07:11
Anna-Lena säger:
Nja, nog tycker jag att vi ska ta till vara mer av det som naturen erbjuder, men barkbröd tror jag att jag väntar med tills det blir kristider.
Har du provat receptet själv?
22 juni, 2015 — 09:32
Tomtan säger:
JA varför inte 😀
Trevlig sommar, imåra drar jag söder ut!
22 juni, 2015 — 09:34
Anemonen säger:
Trevlig läsning men jag tror inte barkbröd är något för mig. Som pollenallergiker tror jag inte de är lämpligt. Jag vet att det är populärt med nya ingredienser i bröd. Barkbröd får för mig bli de fattigas bröd.
22 juni, 2015 — 15:50
FREEDOMtravel säger:
Hmmm… jag blir inte så sugen faktisk… men kreativt på temat! 🙂
24 juni, 2015 — 07:56