Jag har ofta fått frågan: Vad gör facket egentligen? Jag fick så dålig lön sist.
Många tror att det bara handlar om lön, lönen är oerhört viktig, men inget kunde vara mer fel.
De olika facken ska arbeta för sina medlemmar och deras arbetsvillkor. Det är arbetsrätt, arbetsmiljö och alla andra frågor som hör arbetsmarknaden till. Det är vid förhandlingar med arbetsgivarorganisationer, som man kan driva frågor av det slaget framåt.
Det är viktigt att ha kollektivavtal
Har man då en stark organisation i ryggen dvs många medlemmar, har man större chans att driva igenom sina frågor.
Ett fackföreningsmedlemskap blir inte sämre av att det ingår massor av mervärde. Det varierar lite , men försäkringar ingår ofta i olika fackförbund. Hemförsäkring där reseförsäkring ingår. Jag tar exempelvis aldrig en reseförsäkring när jag ger mig ut på äventyr. Tack vare mitt förbund. Hur är det med ditt?
Jag vet att kommunal har en fritidsförsäkring som ingår i medlemskapet.
Några fackförbund har förmånliga medlemslån osv.
Studenter har möjlighet att vara med i ett fackförbund gratis!
Du har dessutom möjlighet att få hjälp av ombudsmän och jurister vid tvist med din arbetsgivare och om du blir arbetslös finns det en inkomstförsäkring där man kan ha rätt till 80% av lönen en tid.
Jag tycker att det är konstigt att folk vågar stå utanför ett fackligt medlemskap, när man läser vad man får för avgiften.
Du som står utanför Gå med i facket!
Du får otroligt mycket för pengarna. Klicka dig in på det fackförbund inom det verksamhetsområde du tillhör och läs om vilka medlemsförmåner du skulle få om du går med!
Vågar du vara utanför?
Decdia säger:
Det dumma med mitt fack, kommunal, är att man inte kan välja om man vill ha den där försäkringen eller ej. Man får betala lika mycket oavsett. Nu bor jag i hyresrätt så den försäkring som ingår räcker för mig, men många av kollegorna med bostadsrätter eller hus får ha dubbla försäkringar.
8 september, 2014 — 08:58
Inga Magnusson säger:
Jag får erkänna att jag ibland varit frestad att gå ur facket. Lärarförbundet gick ju en gång i tiden med på kommunaliseringen av skolan, vilket blev starten på nerförsbacken när det gällde skolans resultat, våra löner och arbetsvillkor. De flesta av oss som var med då insåg ju hur det skulle bli när vi skulle förhandla i kommunerna utan strejkrätt. Men jag har stannat kvar och ibland haft god hjälp av lokal facklig företrädare i olika sammanhang och försäkringarna har jag uppskattat. Har några frivilliga där.
8 september, 2014 — 09:02
Fenixmona säger:
Att vara med i facket är en absolut självklarhet! Numera är jag bara med i facket för jag skrevs ut från a-kassan när jag fyllde 65, men för de yngre är det av största vikt att de är med i a-kassan. kramiz
8 september, 2014 — 09:05
Znogge säger:
Nej, stå utanför är nog riskabelt även om jag tycker att lärarfackförbunden saknar skinn på näsan och delvis sitter i knäna på arbetsgivarna…
Kram
8 september, 2014 — 10:00
Steve säger:
Självklart ska man vara medlem i facket. Själv är jag med i ST.
8 september, 2014 — 10:19
Sessie♔ᴳᴽᵀᴱᴮᴼᴿᴳ säger:
Väldigt viktigt inlägg!
8 september, 2014 — 11:48
Ditte säger:
Jag var under alla verksamma år som lärare medlem i antingen Lärarförbundet eller Lärarnas Riksförbund.En trygghet, men i en del frågor tyckte jag att båda förbunden var lite för ”mjäkiga” när det gällde att ställa krav. Särskilt efter att kommunen tog över ansvaret och villkoren blev klart sämre.
Var själv aktiv i många år som Lärarförbundets arbetsmiljöombud i Upplands Väsby och det vra ett sätt att försöka att påverka arbetsvillkoren för medlemmarna.
Kram!
8 september, 2014 — 11:48
LIL' BABUSTYLE - Photographer with big dreams säger:
Jag har aldrig jobbat och är därmed inte med i något fack, men när jag får ett jobb så kommer jag absolut gå med i ett fack. Tycker det är jätteviktigt!
8 september, 2014 — 13:57
Agneta säger:
Hej, Veiken!
Att många inte är med i facket kan delvis bero på att dom inte fått någon inbjudan! Fackföreningar får/tar inte så mycket utrymme i media, en plats som det flesta unga använder dagligen.
Numer är det sällan man hör/ser någon på TV t.ex.
Nu är jag ju ”pancho” sedan många år, men som ung var det en självklarhet att vara med i facket, fanns inte på kartan att stå utanför men det var andra regler som gällde då kanske.
Har haft olika jobb och tillhört olika fackföreningar och aldrig haft några problem med någon av dom.
Men tiderna har förändrats och kanske fackföreningarna borde se över vad som går att göra bättre. Detta sagt efter att ha läst om några åsikter här på bloggen.
Men som medlem har man väl också rätten att påtala det som inte är bra?
Jag har många ggr. under årens lopp sagt till personalen inom Hemtjänsten att dom ska vända sig till facket och inte till mig då dom har problem på arbetsplatsen.
Hjälper föga att komma till mitt privata hem och vareviga gång klaga på både jobb, lön, chefer, schema o.s.v.
Får svävande svar eller inget alls om facket så jag utgår fr. att ingen är med.
Matt blir jag för mindre, om det nu går, efter att just ha lyssnat till utfrågningen av Alliansen och inte minst den där Annie Lööf som inte hade en aning om att statliga Vattenfall bygger kolkraftverk i parti o minut samt har ÖKAT utsläppen..
Hej o hå….
Kram, Agneta
10 september, 2014 — 00:15
Kenneth säger:
facket har hjälpt mig en del i mina omplaceringar förutom nu senast är jag inte riktigt nöjd
10 september, 2014 — 06:17
Peranders säger:
Självklart är jag med i facket. Det är tack vare den fackliga kampen under årens lopp som vi har så pass många rättigheter som vi trots allt har.
10 september, 2014 — 20:10