Längst ut på piren på Donsö ligger Restaurang Isbolaget. Ett konstigt namn? Inte alls! Mellan 1953 och 1993 tillverkade man och magasinerade is till fiskarna här. Det fanns inte kommunalt vatten på Donsö så man köpte en vattenbåt som hette Freja och under huset finns en färskvattentank som rymmer 100 m3 . Huset byggdes och murades upp. Lönen var 2.50 kr/tim och det fanns snickare på ön som arbetade för 3 kr/tim vilket ansågs vara lite dyrt år 1953.
Isblocken som låg här inne vägde upp till 300 kg. Isen skulle krossas och på den varma årstiden behövdes is både när båtarna gick ut och när dom kom hem igen.
1959 var det som mest fiske härute och då hade man ett isverk på Styrsö som kunde frysa 30 ton per dygn och på Donsö kunde man producera 40 ton is per dygn. Tänk dessa människor som skulle krossa block efter block, varje dag.
Ni kan se de ljusa partierna uppe vid taket och i hörnen. Det är ställen där färgen inte har slitits bort av isen.
Nu för tiden är det en mycket välbesökt lunchrestaurang med suveränt god mat! Catering, bröllop, AW och andra roligheter har man också.
Mätta går vi ut ur Isbolaget. Vad vi åt? Det blev kokt torsk med äggsås, sallad, kaffe och en smarrig kaka! Fisken var så färsk att den nästan hoppade upp i pannan av sig själv!
Agneta säger:
Hej!
Så annorlunda det ser ut i hamnarna ute på öarna nuförtiden.
Förr var det goa fiskebåtar av trä som till ljudet av ”dunket” och fiskmåsarnas skrikande tuffade in mot hamna.
Numer är det mest svindyra fritidsbåtar överallt och den färska fisken hittar vi fryst i stora butikerna.
Fisk har blivit en bristvara och priset är lika högt som bra kött…vika tider vi lever i.
Jodu, att arbeta för några få kronor/timme det var tider det.
Men så var ju allt annat billigare också.
Vet att hyran för en liten etta med sovalkov i nybyggt hus på Gyllenkrooksgatan 7 mitt emot Carlanderska gick lös på 95:-/mån anno 1936 när mamma&pappa gifte sig.
1976 betalade jag 346:-/mån för en tvåa i porten bredvid mig här och i dag kostar samma lilla lya c:a 5.800 :-/mån.
Jösses så gott, pinfärsk torsk med äggsås..kan det bli bättre?
Tack för alla fina foton samt intressant info.
Älskar vår skärgård men känner bäst till den norra och då Hönö där jag tillbringat alla sommarlov som barn och även semester som vuxen.. 😉
Hade det inte varit för den långa vintern så skulle jag gärna bo där ute året runt.
Kram, Agneta
13 juni, 2014 — 17:11
Gilla säger:
Det var trevligt att få såna fina kunskaper om hur man härbärgerade is innan det fanns kylar och frysar. Tiderna förändras. Jag kommer ihåg, när man fick hyra frysfack på annat håll, för det fanns inte frys inkluderat i kylskåpen på 1960-talet till och med.
Så hade min bästa kompis från skolan bott på Styrsö, innan familjen flyttade till Arboga och min familj också.
Det låter gott om maten.
Kram/Gilla
13 juni, 2014 — 17:47
Steve säger:
Härlig upplevelse, men det är väl för väl att vi inte längre är på 50-talet.
13 juni, 2014 — 18:03
Znogge säger:
Vilken spännande miljö att äta lunch i! Kul att du delade med dig av den 🙂
Kram
13 juni, 2014 — 18:06
Madelein säger:
Kan tänka mig att fisken är färsk på Donsö
13 juni, 2014 — 18:30
Yvonne säger:
Häftigt ställe ni åt lunch på!……Skrattmusklerna är viktiga att träna! Kram!
13 juni, 2014 — 20:01
Decdia säger:
Kul med ett ställe som verkligen har historia!
13 juni, 2014 — 20:03
kiki freese säger:
Mums, färsk fisk är bland det bästa jag vet. Det är verkligen ett plus med västkusten.
/Kiki
13 juni, 2014 — 20:54
Ruth i Virginia säger:
Va´ fint! Mamma brukade laga kokt fisk med äggsås.
En av mina favoriter. Ja – FÄRSK fisk är fina fisken dä!
13 juni, 2014 — 21:24
Veiken säger:
Det var faktiskt ett härligt ställe med suverän mat! Jag åker gärna tillbaka! 🙂
14 juni, 2014 — 19:12
Gilla säger:
Sv: Hos oss har molnen gett sig iväg. Kanske de var på väg till dej?
Det känns bättre nu, men jag får sån huvudvärk. Det är visst en biverkning av nån av medicinerna jag fick här hemma.
Kram/Gilla
13 juni, 2014 — 21:42
Första året i Hjo säger:
Original lokal för restaurang. Spännande med sådan sprittande färsk fisk. Och gott.
13 juni, 2014 — 22:23
Soffie säger:
Mums va gott ni åt… Kramen
13 juni, 2014 — 22:32
Freja säger:
Kul när historiska byggnader får en fortsatt användning och inte bara står och förfaller. Och snyggt namn på båten 😉
13 juni, 2014 — 23:08
Anna Katana säger:
Åh coolt 😀 Häftig miljö att äta i.
13 juni, 2014 — 23:37
Fenixmona säger:
Intressant historia om ISBOLAGET. Väldigt bra när lokaler sen kan komma till användning på andra sätt! Torsk är supergott!
Förstörelsen av dessa busskurer sker gång på gång och det sätts upp nya rutor…helt meningslöst! Vore bättre att sätta upp rejäla bunkrar! Kramiz
14 juni, 2014 — 06:53
camilla säger:
Vilket ställe!Vad roligt att huset är bevarat och aktivt.
Och framförallt attraktivt 🙂
Kram!
14 juni, 2014 — 08:37
Eva säger:
Wow rätt så mäktigt ju det där med is 🙂 god mat låter ju inte alls tokigt gillas det, en toppen dag med andra ord 🙂 önskar dig en fin lördag kram
14 juni, 2014 — 09:40
Ama de casa säger:
Här i Torrevieja finns det fortfarande en verksam ”isfabrik” nere i fiskehamnen. Har aldrig varit in där (undrar om man får?) men sett när dom på bandet levererar is till båtarna 🙂
14 juni, 2014 — 10:37
Steve säger:
Isbolaget låter som ett härligt svalkande ställe att luncha på i dessa dagar.
14 juni, 2014 — 13:52
Åsa säger:
Jag gillar verkligen att Du berättar om platsen, huset etc lite historia, nostalgi.
14 juni, 2014 — 15:44
Nett säger:
Kul att de har gjort en restaurang av det 🙂 Kram
14 juni, 2014 — 16:21
Ditte säger:
Vad trevligt att få veta mer om Donsö och sär skilt Isbolaget.
Vilken spännande restaurang! Vilken historia!Och vilken härlig lunch! Kan förstå att fisken var helt ljuvlig och tillbehören likaså.
Härliga bilder!
Kram!
14 juni, 2014 — 16:39
Inga Magnusson säger:
3 kr i timmen 1953 måste ha varit en oerhört hög lön. Det kunde man tjäna i mitten / slutet på 60-talet också. Kul att läsa historien om isen. Innan man kunde frysa is med hjälp av el så tror jag att man sparade is uppskuren i block under isolerande täcke av sågspån.
16 juni, 2014 — 06:39