Vi halkar efter allt mer när det gäller skola och utbildning. Det är skrämmande läsning ur rapporten från PISA undersökningen.
Våra elever har försämrats i alla ämnen och ligger nu under genomsnittet
Det mest alarmerande är att läsförståelsen blir allt sämre i alla grupper. Hur ska man kunna lära sig något om man inte förstår vad man läser?
Bara tre länder är nu sämre än Sverige på läsförståelse. 2000 hade bara tre länder ett bättre resultat.
Det är nog dags för de vuxna i skolan att återta makten i skolsalarna. Mobiler bör förbjudas under lektionstid. Lärarna behöver mer stöttning i klasser där extra hjälp behövs.
Det slår mig när jag är ute och reser att skolpliktiga barn alltid finns på resmålen under terminerna.
Visst det kanske är duktiga elever, men om en klass aldrig är fulltalig är det många som halkar efter. Tänk om föräldrarna kunde förstå att allt har sin tid. Ju fler timmar eleverna är borta desto större risk att halka efter.
Skolk är också något som de svenska eleverna är ”bra” på, tyvärr!
Vi måste vända detta – det är farligt för hela samhället med ett dåligt utbildat folk.
Ellis säger:
Hej!
Läsningen har jag märkt av efter alla år i klassrum, det är knappt de kan skriva med penna och papper nu när alla har datorer.
Mobiler borde vara avstängda kan jag tycka, de är en stor distraktion för dem.
Svar: mormorns morfar hette det så ett bra släktnamn för gossen, de övriga två namnen kommer från föräldrarnas mor/far föräldrar också! =)
Kram Elenor
3 december, 2013 — 14:43
Gilla säger:
Ja, det är förskräckligt att skolorna inte har makten över ungarna. De får ju göra vad som helst. Och om läraren säger till och kanske tar i ungen, blir de anmälda.
Vi har ju inga skolpliktiga barn själva. Men vi är läskunniga och kan se vad som står i tidningarna och höra vad som sägs i radio eller på TV.
Låt inte ungarna ta över. Det gäller även hemma.
Kram/Gilla
3 december, 2013 — 15:55
Ditte säger:
Så trist att det blivit så här. Men föräldrar måste/bör stötta sina telningar till att läsa och göra sina läxor. Nu tror jag att spelen på datorer tagit över och det fråmjar inte direkt läsförståelsen. Att som förälder också avsätta tid till att läsa för sina barn, prata om berättelsen eller boken man läsr och stimulera barn till läsning är också viktigt. Givetvis måste skolan göra sitt, men det tror jag den gör i de flesta fall. Men skolk är föräldrarnas ansvar, de skall se till att deras telningar är på plats och gör det som förväntas.
LIkaså att ta sin ”Mats” ur skolan och åka bort visar också på att respekten för skolans jobb är minimalt. Sedan vill de ha extra stöd för att deras barn kommer efter och missar i skolarbetet. Puh! Inga andra länders föräldrar ägnar sig åt detta.Där anses det vara en förmån att få gå i skolan. När kommer vi tillbaka dit?
Kramar!
3 december, 2013 — 16:10
Gilla säger:
Sv: Idag har vi varit kulturella, så jag har inte ägnat mej åt min virkning. Det kommer i kväll, att jag ska gnugga geniknölarna igen.
Jag gillar verkligen min smålandsljusstake. Det är ett gammalt minne för mej.
Kram/Gilla
3 december, 2013 — 16:15
Sita säger:
Ja jag tycker också det är för slappt i skolorna här. Kram
3 december, 2013 — 16:16
Yvonne säger:
De flesta elever jag hade i gymnasiet visste inte vad ett verb var!!!!De du!!! ………………..90:- är billigt Men det kostar för mycket att åka ner!! Vi betalade 200:- för 45 min Det tycker jag är billigt .de andra i byn tar 450:- – 500:- Kram!
3 december, 2013 — 16:20
Yvonne säger:
Extra kram!
3 december, 2013 — 16:21
Tomtan säger:
Tyvärr är de så att det är alldeles för mångas politiker som tror dom vet hur skolan ska vara….. Lämna de till oss lärare!
3 december, 2013 — 17:37
Znogge säger:
Håller med om att det är illa! Kanske är det hög tid att alla fokuserar på hur viktig kunskapen är. IT och annan teknik löser inte allt. Fritidsaktiviteter kanske inte alltid ska prioriteras före studierna. Dags att börja jobba om man vill lära sig något!
(Som en parentes kan jag tillägga att jag hört att vissa länder fuskar i rapporteringen. Så det är inte säkert att det stämmer helt. De undviker att rapportera in vissa resultat. Vet inte om det stämmer)
Kram
3 december, 2013 — 18:08
Ma säger:
Håller helt med Dig. Dessvärre är det inte bara inom skolan som Sverige halkar efter. Detta gäller även på andra områden också tyvärr…
3 december, 2013 — 19:25
Freja säger:
Hörde just om det här på nyheterna, skrämmande. vi var på utvecklingssamtal för dottern igår och prayade just om hur viktig svenskan är. Oavsett intresse så behöver du svenskan i alla ämnen. Du måste behärska ditt språk för att kunna ta till dig kunskapen i andra ämnen. För att kunna läsa om ämnet, prata om ämnet och skriva om ämnet. Det spelar inte någon roll hur duktiig du är till exempel i biologi. Om du inte vet hur du ska prata om biologi eller skriva om biologi är din kunskap oanvändbar…
3 december, 2013 — 20:01
Bli en stjärna på att tänka! säger:
Det är fruktansvärd läsning. Jag tror att man lutar sig tillbaka på det goda ryktet vår skola haft. Det behövs verkligen mer resurser till skolan. Det är en billig försäkring anser jag.
Njut din kväll!
You Rock!!!
3 december, 2013 — 21:08
jonnie säger:
haha japp så e de 🙂 men nu e ja hemma o tänker ta de lite lugnt
3 december, 2013 — 21:17
Soffie säger:
Skrämmande siffror och jag hoppas verkligen vi får mer pengar till skola, läraryrket är inte attraktivt längre dels pg. av de dåliga lönerna och att det är väldigt krävande, jag har just nu en klass en etta med 18elever och jag märker redan nu att 5 av mina elever kommer att få svårt med både sv. och ma nu säger vår kommun att vi måste slå ihop klasser så troligtvis kommer jag få mellan 24-26 elever från tvåan, hur många kommer det då bli som behöver extra stöd? Som det redan är nu har jag svårt att tillgodose dessa 5..
3 december, 2013 — 21:22
En plats i solen säger:
oj oj oj, Jan Björklund politik funkar inte. Byt ut honom!
3 december, 2013 — 21:40
Hebbe säger:
Kväller,,Ja det är en skrämmande utveckling i den svenska skolan,,våra politiker pratar mycket om hur bra vår skola är,,men jag önskar det var mindre prat och mer verkstad..Jag har aldrig känt någon Lydia,,Haé Kram.
3 december, 2013 — 22:20
trollet säger:
Inte bra alls… på komvux där jag går är det ganska många som fått IG i gymnasiet och går direkt in på komvux och försöker ta igen…
4 december, 2013 — 01:26
Kenneth säger:
ja o så är det mest datorer o tv o mobiler med ensataviga ord o påhittade ord o det lär väl inte främja saken
svar:ja för under operationen sov jag ju 🙂
4 december, 2013 — 05:39
Fenixmona säger:
Jag tror att det blir missvisande för vi har många barn från andra länder som kanske inte ännu behärskar läs-o skrivförståelsen fullt ut. Kramiz
4 december, 2013 — 05:45
camilla säger:
Skrämmande!
Men som sagt…bort med mobilerna och mer respekt för lärarna. Redan då blir nog skolan bättre…
Kram!
4 december, 2013 — 08:23
ansepanse säger:
ett bra inlägg! jag håller med dig helt och fullt
kramar
4 december, 2013 — 11:08
Janne säger:
Goddag ! Ja ite är skolan och undervisningen som förr inte. Här har vi grovsopsvecka så mycket har blivit kastat som stått nere i källaren. Även en del saker från köksskåpen har kastats. Ha det bra !
4 december, 2013 — 15:35
Inger Maryissa säger:
Ja, man blir förfärad över rapporten att Sverige hakar efter så mycket när det gäller skola och utbildning
något måste vara mycket fel…
och just att det gäller läsförståelsen som är så viktig
kram
5 december, 2013 — 20:26
Inga Magnusson säger:
Läsningen har tagit stryk ordentligt. Man vet idag att föräldrar läser väldigt lite för sina barn numera och det redan från början. Och det betyder mycket för läsutvecklingen senare. Den skrivna texten har en annan grammatik och uppbyggnad än den talade och kräver många lyssna-timmar från början för att förstås senare fullt ut i mer komplicerade sammanhang. Sen kan man inte bortse ifrån att vi idag har många elever med annat hemspråk som inte förstår svenskan fullt ut. Jag tror att skolan gör så gott den kan med dessa förutsättningar, men vi måste kanske fokusera mer på att på olika sätt komplettera den bristande hemmaläsningen. En stor skillnad mellan svenska och exempelvis finsk skola, som lyckas bättre, är också att i Finland förutsätts barn att jobba hårdare om de har svårigheter med skolarbetet, jobba hårdare med sina studier både i skolan och hemma. I Sverige skylls i stor sett allt på skolans undervisning och där finns begränsningar både tidsmässigt och personellt.
8 december, 2013 — 08:17