Är billig mat ett hot?
Ja, troligen är det så. Jakten i företagen på att leverera billig mat kan göra så att delar i leveranskedjan lämnar vidöppet för Ehec.
Matburna smittor har de senaste åren fördubblats och ehec kan finnas i hamburgare och i sallader. Om man är noggrann när man steker maten och ser till att köttfärsmat är väl stekt, är det ingen fara, för bakterierna dör…. Var noga med att inte ett uns rosa ska synas på hamburgaren – kräv att den grillas en stund extra om du ser det minsta tecken på att den har legat för kort tid i grillen.
Prispress på mat är inte alltid bra!
Inte nog med att vi ska passa oss för ehec, som kan vara nog så otrevlig, utan det finns superbakterier i Sverige som först upptäcktes i Indien och Pakistan. Vi reser mycket och hämtar hem både bra och dåliga saker, Till dom dåliga hör superbakterier som är svåra att bota, ibland helt omöjliga!
Antalet fall av den superresistenta tarmbakterien ESBL-Carba ökar stadigt i Sverige och det finns ingen antibiotika som biter på den. Hemska tanke! Man måste våga leva men vi är omringade av bakteriearméer som vill anfalla. Man kommer långt med sunt förnuft, men inte alltid hela vägen fram!
Vad ska vi ta oss till när vi har knaprat så mycket antibiotika så att dom flesta bakterier är resistena?
1 ESBL är en grupp enzymer som flera olika typer av bakterier kan bilda och som gör flera viktiga grupper av antibiotika overksamma.
2 Bildas oftast av tarmbakterierna Escherichia coli (bilden) och Klebsiella pneumoniae.
3 Orsakar ofta urinvägsinfektion, som kan kräva särskild antibiotika intravenöst.
4 Kan förebyggas med god handhygien. God hygien både vid toalettbesök och i samband med matlagning är viktigt för att undvika smittan.
5 Smittan motverkas om maten hettas upp ordentligt.
6 Vanliga ESBL-bakterier är multiresistenta mot de två vanligaste typerna av antibiotika inom gruppen betalaktamaner: penicilliner och cefalosporiner. ESBL-Carba är även resistent mot den sista gängse gruppen antibiotika: karbapanemer.
#Blogg100 / #023
Sita säger:
God morgon. Inte nog med en massa bakterier. Här har vi en radhuslänga som är full med Kackelackor, dom har kommit dit med våra invandrare. Hu för det. Kram
23 februari, 2013 — 08:37
trollet säger:
Eller så köper du inte den billiga skit maten;)
23 februari, 2013 — 15:28
trollet säger:
”du”
23 februari, 2013 — 15:29
Krönikören säger:
När jag var animal älskade jag råbiff. Äter man överhuvudtaget det idag?
Känner lite för att säga ”Det var bättre förr”.
Grattis till vinsten hos Ama!
23 februari, 2013 — 16:18
Inga Magnusson säger:
Det som händer nu med vår mat är vedervärdigt. Jag är säker på att det inte skulle kunna hända med närproducerat kött. Jag känner motvilja mot att äta något annat än det vi har hemma ifrysen, dvs vilt. Det där med prispress som orsak känns delvis rätt. Men vi har prispress på en massa andra varor också utan att man fuskar så. Vi har nog bara varit naiva som inte fixat kontroller tillräckligt.
23 februari, 2013 — 16:27
Per-Anders säger:
Ja, det är en skrämmande tanke vad som kan hända när penicillinet inte längre biter på bakterierna. Hoppas forskarna kommer på något nytt som funkar minst lika bra.
23 februari, 2013 — 17:36
soffie säger:
blä för otrevliga baciller 🙁 nu åker jag till Spanien ett tag så vi ses inte på ett tag för jag tar några bloggfria dar 🙂
23 februari, 2013 — 21:14
Agneta säger:
God kväll, Veiken!
Ja du, det där med billig mat är ju rena rama bluffen. Är det billigt för oss konsumenter så undrar jag hur mycket handlarna tjänar? Vad finns det egentligen i maten? Säkert mycket vi aldrig får reda på.
Du kan tro att företagen runtom i världen har tjänat multi på att dryga ut köttfärs med hästkött av totalt okänt ursprung för att inte tala om hästkött som säljs som 100% nötfärs. Hästar som är fulla av diverse, för människan, giftiga ämnen. Undra hur det är med anabola…travhästar…importerat?
Skulle inte förvåna mig ett skvatt om det finns hundkött i färsen i all den färdigmat som består av iomporterat kött, men det är säkert ingen som vågar berätta…usch o fy.
Man skäms ordentligt över hur vi konsumenter idiotförklaras och blir lurade till max!
Finns det någon vi kan lita på numer? Eller är det som alltid pengarna som styr och ingen som tänker på kommande generation? Vad finns det inte för gifter i barnmtsburkarna? Men ingen åtgärd ännu, utan detta elände får pågå!
Inte konstigt att alltfler blir vegetarianer.
Bakterier som är resistenta mot antibiotika kommer att bli/ är redan en farsot….!
Man kan bli både förbannad och mörkrädd för mindre!
Kram, Agneta
24 februari, 2013 — 01:23
ansepanse säger:
låter skrämmande, usch då
grattis till vinsten hos Ama – jag röstade ju på dig 🙂 så det var nog därför 🙂 som du vann
kramar
24 februari, 2013 — 11:13