Förskolorna i Göteborg får kritik och med all rätt.
Det övergripande målet är att det inte ska finnas en förskolekö. Man sätter in och ”förtätar” grupper som redan är för stora och vips ser det bra ut på pappret.
Det är självklart för mig att föräldrar ska få plats på bra förskolor, när arbetet kallar, men inte på bekostnad av kvalitén på vistelsen för barnen. Det är utbyggnad som gäller och inte grupper som är stora och ohanterbara.
Alla vet att grupperna är för stora, men politiker och chefer blundar med båda ögonen och sätter in fler och fler barn. Eftersom ögonen är stängda behöver man inte ens blinka.
Duktiga pedagoger har ingen möjlighet att leva upp till läroplanen och hinna med allt som ska göras.
Pedagogerna ska dessutom delta i olika möten flera gånger i veckan och under den tiden minskar personaltätheten i grupperna. Stora delar av dagen är det två pedagoger som ska se till att verksamheten fungerar, samtidigt som de ska finnas till hands för alla barnen.
Enskilda samtal, ett knä att krypa upp i, ha sin ”fröken” för sig själv en liten stund.
Barnen har ingen rast och ingen ro på hela dagen. 19 kompisar eller mer, som pockar på uppmärksamhet.
Hur ofta finns tid för mjuka värden som är så viktiga för varje enskilt barn?
Två pedagoger och 20 barn vi matbordet……..
Det är ingen lätt sits och det lär inte bli lättare om inget görs för både barn och vuxna!
Folk undrar varför så få läser till förskollärare – inte jag!
Det finns inte pengar till att göra en förskola där alla barn får sina behov tillgodosedda fullt ut.
BAH! Om barnen inte blir sedda och bekräftade under sina viktiga småbarnsår, blir det dubbelt så dyrt senare i livet. Då blir det ännu sämre för dom som går på förskolan då, för resurserna sätts in där det är mest akut när det inte funkar för unga vuxna!
Jenfan75 säger:
Politikerna gör allt för att inte behöva anställa nån.. Och sen håller jag emd om att dom har för lite utrymmen och för mycket barn..
4 december, 2012 — 07:31
Charly säger:
Håller med, när jag var barn fick dagisfröknarna var just dagisfröknar och leka och ha roligt med barnen. Dom fanns där, utan att följa någon läroplan. Dom gjorde vad dom var bäst på, fanns för oss! Och jag tror det blivit folk av mej ändå….. På den tiden hette det dagis, mycket bra namn tycker jag!
Önskar dej en finfin tisdag min vän! Kram Charly
4 december, 2012 — 08:31
trollet säger:
Inte bra alls, det är jobbigt nog att vara borta hela dan (längre än föräldrar)…
Jätte mysigt med jul lakan, det är i stort sett det pynt som blir här=)) Kram!!
4 december, 2012 — 10:10
ansepanse säger:
usch ja, det är inte bra det där, barn och även vuxna förstås, behöver ju lugn och ro, och det blir det verkligen inte i så stora barngrupper
kramar
4 december, 2012 — 10:51
Ruth i Virginia säger:
Barn är landets viktigaste och mest värdefulla naturtillgång. Man hör alltid ”barnen kommer först”. Men hur visas det? Mödrar som vill vara hemma med sina föreskolebarn, blir skyllda för lathet el. liknande. Förskolelärare är långt nere på den sociala stegen. Respekten för dem som tar hand om dessa barn, som kommer att bli landets framtid, får man leta efter. Ersättningen ligger säkerligen på jämförelsevis låg nivå dessutom. Samma förhållande i USA.
De tidiga åren betyder allt för barnens framtid OCH landets.
4 december, 2012 — 13:04
Veiken säger:
HURRA för Ruth i Virginia – du har fattat grejen! 🙂 <3
4 december, 2012 — 13:09
starling säger:
Mycket bra skrivet.
Att det inte satsas mer på barnen är obegripligt. Dom är vår framtid och vi måste forma dom bra. Det är oss dom ska hjälpa när vi sitter på ålderdomshemmet.
Har hört att från 2014 el 2015 att alla som jobbar på dagis/förskola måste alla ha utbildning. Hur många kommer sluta då?
Det är iofs bra att alla måste ha utbildning. Men det inte säkert att den som är utbildad är bättre än den som inte är det.
kram =)
4 december, 2012 — 23:09
VL säger:
Hej!
Bra skrivet!! Du fångade verkligen alla brister med dagens förskola. Håller både med dig och Ruth om betydelsen av de tidiga åren. Det är ändå våra barn det handlar om, vår framtid! Personligen anser jag det är en skam att våra barn som bor i ett av världens rikaste länder (http://www.fria.nu/artikel/95356) hamna på 21a plats när man rankar utbildningen i hela världen.
(http://www.bbc.co.uk/news/education-20498356#TWEET3962169)
I själva verket är det inte så konstigt att det blir så när våra barn ska lära och utveckla sig i så pass stora grupper. Hur ska man kunna uppmärksamma varje barn och ge dem den omsorg som politikerna själva har bestämt att barnen ska ha rätt till? Eller säger man bara så för att det låter fint! Precis som du skriver i ditt inlägg – det kommer kosta oss mycket mer i framtiden för de besparingar man gör JUST NU. Kortsiktiga lösningar för att släcka bränder, men framtiden då? Och är det verkligen ett sätt att spara pengar på? Man kan räkna med fler sjukskrivningar bland personalen, barn och föräldrar som mår dåligt.. Och som Ruth skriver vill man vara hemma med sitt förskole barn så döms man, eller så upplever man att man blir dömd av omgivningen.
Trots att problematiken med stora barngrupper uppmärksammas så hotas vår, helt funktionell, förskola på Mölndalsvägen 29 av nedläggning!! Förslaget vi föräldrar fick är just det – att flytta våra barn till en barack på Heden!! Hur tänkte Ulrika Merkel när hon la fram förslaget till stadspolitiker? Vi föräldrar är mycket nöjda med förskolans pedagoger, lokaler, barngrupper. Vi har lagom barngrupper, äntligen! Förra året var det 24 barn i den stora gruppen nu är de 18, och i de två andra grupper är det 15-17 barn och det är väl vad politikerna har sagt att de eftersträvar. Nu när vi äntligen har nått målen så föreslår rektorn Merkel att de lägger ner förskolan då det är för få barn!
En av många upprörda föräldrar!
5 december, 2012 — 10:06