……. i alla fall när det gäller lärare. Vi ligger långt efter övriga länder i Europa när det gäller löner för lärare i skolorna. Jag antar att det även gäller inom förskolan.
Utan kompetenta lärare stannar Sverige. Ett scenario där ingen eller bara några få söker lärarutbildningarna skulle vara förödande för vårt lilla land.
Det skulle slå hårt mot alla yrkesgrupper. Vem skulle undervisa? Ett skräckscenario skulle vara om vi halkade tillbaka några hundra år, medan andra länder utvecklade och utbildade sin befolkning.
Säkert en utopi, men vi måste värdera dom viktigaste i samhället mycket högre.
Vem/vilka vi bli lärare idag, med allt vad det innebär och dessutom med en skitlön?
Sita säger:
Ja där hålls det med. Ingen vill bli lärare idag, ungdomarna är ju så taskiga mot dom oxå. Ha det gott. Kram
1 juli, 2012 — 10:14
Hasse säger:
Sverige har en extremt hoptryckt lönestruktur (förutom för toppcheferna i storföretagen). Akademiker tjänar inte mycket mer än dom som bara har gymnasieutbildning. Att det skulle bli någon förändring har jag svårt att se. Om vi leker med tanken att akademiker skulle få högre löneökningar än andra skulle andelen fattiga öka. Det skulle leda till krav på högre socialbidrag och vem vill då ta ett okvalificerat jobb?
1 juli, 2012 — 10:39
Lars J säger:
Att akademker inte tjänar stort mer än gymnasieutbildade ser jag som självklart. Idag ska ju ”alla” ungdomar läsa vidare på högskolan vilket gör att kraven måste sänkas.Man kan komma in på lärarutbildningen med tämligen mediokra betyg.
1 juli, 2012 — 12:30
Veiken säger:
Vem utbildar akademiker…… från start till mål……?
Akademiker kanske är autodidakta…..
1 juli, 2012 — 13:14
Harald säger:
Bra scenario du bygger upp.
Jag nämnde det i min blogg (och därför meddelar jag dig det såhär så det vet, eftersom jag anser det vara god ton.). Se länken till blogginlägget här nedanför:
http://varfor-bli-upprord.blogspot.se/2012/07/skolaarbete.html
MVH
/Harald
1 juli, 2012 — 10:51
Veiken säger:
Tack! 🙂
1 juli, 2012 — 11:08
Skruttmärtha säger:
Några som skulle behöva en rejäl löneförhöjning oxå är dom som jobbar inom sjukvården.
Har du anmält dej nu till Smartson?
Kram och ha en bra dag
1 juli, 2012 — 11:00
david säger:
Kolla upp order utopi i ordboken, du använder det fel.
1 juli, 2012 — 11:45
Veiken säger:
I vardagsbruk kan ordet ibland användas i bemärkelsen orealistisk./ Wikipedia!
1 juli, 2012 — 11:55
Ellis säger:
Ja du, mycket diskussion om detta på skolorna nu, men det finns många arbetsgrupper med fel löner, frågan är bara hur allt ska lösas. Tvivlar på att det kommer en tid då alla är nöjda med sina löner!
Hoppas ni får en fin söndag, vi har äntligen sol här nu efter några dagar med tråkväder!
Kram Elenor
1 juli, 2012 — 12:11
Fredrik säger:
Jag har en kompis som undervisar på ett gymnasie i Thailand (privatskola). Han tjänar ungefär lika mycket efter skatt som en svensk gymnasielärare. Dock så är hans utgifter löjligt låga gentemot de man har i Sverige. Vi talar om en PPP-justerad lön som är ca den dubbla jämfört med Sverige.
Personligen så lämnade jag Sverige för undervisning i ett annat östasiatiskt land där man har ambitioner att bli världsledande inom FoU och min lön är extremt bra och jag har bla fri bostad och betalda resor till och från arbetsplatsen.
Lycka till Sverige! Vi som har akademiska meriter och lärarexamen är inte uppskattade eller eftertraktade i Sverige så utlandet får dra nytta av vår kompetens.
1 juli, 2012 — 15:14
Gealach säger:
En av anledningarna till att jag lämnat läraryrket. Lönen är dock bara en del i ett stort problem, där arbetsmiljön är en annan viktig aspekt som ofta glöms bort då fokuset ligger på lönen. Mycket behöver göras, först och främst måste lönen upp, men sedan måste arbetssituationen ses över generellt, jag hade känt mig lika stressad och pressad med 35 000 kronor i månaden som med den betydligt lägre lön jag hade.
1 juli, 2012 — 15:45
Patrickmen säger:
Klart man vill jämföra sig med Tyskland, som är ett av de länder det går allra bäst för och är ett av de rikaste i världen – men det är kanske inte är helt realistiskt. De flesta yrkesgrupper tjänar bättre där. Sen tjänar akademiker bättre i många europeiska länder.
Sverige ligger rätt bra till om man kollar på medellönen internationellt, bara det att man får betala relativt dyrt för någon som gör ett okvalificerat arbete medan man kan få en akademiker billigt. Lönemässigt förlorar många akademiker på att utbilda sig i Sverige.
1 juli, 2012 — 21:13
Harald säger:
Självklart kan man inte jämföra riktigt med Tyskland, men det fattigare Portugal går bra (har ca 1200 kr mer än oss i månaden…)
Se fler siffror på min blogg.
http://varfor-bli-upprord.blogspot.se/2012/07/skolaarbete.html
2 juli, 2012 — 02:43
Inga Magnusson säger:
Lärarlönerna måste höjas och det är framför allt lärare som är duktiga på kärnverksamheten som ska ha högre lön. Det blir bara fånigt att ge någon hundralapp extra till någon som gör någon syssla på skolan utöver lärarjobbet, något som hjälper skolledningen till exempel. Då är det bättre att ta bort undervisningstimmar istället så det blir synligt att man tar bort tid från elevarbetet, för det är ju det som händer.
För att få högre lärarlöner måste nog skolan förstatligas.
Allmänt måste det löna sig med utbildning i Sverige också. Idag är det flera akademikeryrken som går back om man tar med studielånen i beräkningen. Dessutom förloras pensionsgrundande inkomst genom långa studier.
2 juli, 2012 — 09:13
ansepanse säger:
mm, det finns yrkesgrupper som behöver ett rejält lönelyft, tänk på alla som jobbar inom vården
kramar
2 juli, 2012 — 09:55
H. Becklund säger:
I vilka länder redovisas bruttolönen exklusive sjukförsäkringsavgift, pensionsavgifter och arbetsgivaravgifter?
Svenska lärare har troligen 65% mer i lön än de tror. Men det finns ju inget som kräver att lärare skall kunna förstå hur Sverige och andra länder har organiserat sin välfärd och varför skall lärare kunna räkna?
3 juli, 2012 — 11:53