6000 barn i förskolan skadas på ett eller anat sätt varje år. Fallskador, klämskador och annat, som gör att det blir aktuellt att åka till akuten.
En självklar följd av allt som har hänt inom förskolan dom senaste åren.
När det fortfarande var ”dagis”, som nu är ett minne blott, kunde man se alla barn i stort sett hela tiden.
Nu på förskolans tid har barngrupperna ökat enormt, samtidigt som pedagogerna har blivit färre.
Det skulle behövas en trollkarl för att garantera en hyfsad säkerhet idag.
Tur och skyddande änglar som håller sin hand över barnen, gör att olyckstalen hålls nere.
Skulle du tillsammans med två kollegor kunna se alla barn en hel dag? Vi talar om 20 -25 friska, härliga, rörliga barn, som många gånger har alldeles för få vuxna omkring sig.
Märk då att pedagogerna inte är full styrka hela dagen. Mellan ca 9 – 13.30 ska alla finnas på plats, övrig tid är du och en annan pedagog ansvarig för verksamheten.
SÄNK ANTALET BARN I GRUPPERNA och antalet skador kommer att gå ner per automatik!
Znogge säger:
Helt rätt! Låt skola, vård och omsorg få kosta så har vi en kvalitetsökning ganska så snabbt. Stora barngruupper har aldrig genererat kvalitet. Alla som arbetar inom skola och förskola vet men vad hjälper väl det…
Kram
2 november, 2011 — 09:04
Sand mellan tårna säger:
Fy det var ett högt antal…
2 november, 2011 — 09:16
Sladdertackan säger:
Jag skulle aldrig klara det! Jag begriper inte hur de styrande tänker.
2 november, 2011 — 10:13
Ellen säger:
Detta med personaltäthet är alldeles för snygga siffror!!
Räkna bort en pedagog ur barngruppen för morgonmöte varje dag, husmöte varje vecka, tvärgruppsmöten mellan avdelningar och förskolor i fortbildande syfte.
De flesta förskolor har inte råd med heltidsarbetande kökspersonal, då landar praktiska sysslor som förberedelse av fruktstund, lunch och mellis varje dag på avdelningen. Oftast tar man själv på avdelningen hand om all disk, räkna sedan bort en pedagog för plötsliga utryckningar för bajsblöjjor och nerkissade kläder som måste bytas och glöm inte att alla tre pedagoger ska ha en halv timme rast också—
Lägg sedan till varje avdelnings planeringstid då de ska hinna förbereda verksamheten som barnen behöver i grupp och individuellt, och den personliga planeringstiden som bör klaras av varje vecka, sedan är det inte ordet ”personaltäthet” som jag tänker på…
Tyvärr, för att arbeta med barn, att få vara med alla dessa sköna små människor som oftast är glada, är ett underbart arbete, bara vi inte behövde arbeta mot ständig tidsbrist och nerskuren budget.
Om inte våra barn är värda att satsa tid och pengar på, vad är då meningen med livet och framtiden?
2 november, 2011 — 18:28
Veiken säger:
Jag håller fullständigt med dig. På vår förskola 3 avdelningar har vi faktiskt en egen kock. Lyx, jag vet.
I övrigt ser det exakt ut som du beskriver.
2 november, 2011 — 18:32
Ruth i Virginia säger:
”På min tid” (älskar du inte det uttrycket?) fanns det inget dagis. Morsan var hemma med ungarna och väntade på att farsan skulle komma hem med avlöningskuvertet. Hoppades förstås att farsan inte tittade in på en matservering med ölrätt på väg hem.
Vi lekte på Storgatan och Polis-Olle höll ordning på oss, om det började bli för bråkigt. – jag tror han var den ende polisen i stan –
Det var som sagt ”på min tid”
4 november, 2011 — 05:37
Veiken säger:
PÅ min tid, neg jag djupt för alla poliser….. vi hade en i Uddevalla, som en gång fick köra mig hem, när jag hade gått vilse efter en liten ”rymning” 🙂 Det var på min tid…. 🙂
4 november, 2011 — 19:03
Inger Maryissa säger:
Det är trist att det inte satsas mera på barnen och deras trygghet osv….utan även där det dras in på personal och ska sparas
barnen som är de viktigaste vi har…och vår framtid..
.
Kommer ihåg när min dotter gick på dagis ( på 70-talet ) och det var mycket mindre grupper och många fler pedagoger som hade hand om barnen
jag kände mig mycket trygg när jag lämnade min dotter där
Hoppas du får en fin fredag
kram
4 november, 2011 — 07:42