Jan Björklund ska införa skolk i betygen. Från hösten 2012 kommer det att stå i betygen om elever har haft olovlig frånvaro.
Jag vet inte vilket ben jag ska stå på, men inte kan väl skolk vara okay?
Skolan är inte frivillig, utan vi har skolplikt i det här landet fram till gymnasiet.När man sedan går på gymnasiet är det närvaroplikt.
Skolan är gratis och då är det väl självklart att man går dit – dessutom för sin egen framtid och att man inte halkar efter.
När man jobbar får man löneavdrag om man inte är på plats.
Det var den ena sidan av myntet, där jag säger – självklart ska skolk in i betygen.
På baksidan finns dom barn och ungdomar, som är i /har svårigheter hemma eller i skolan, som behöver vara borta från skolan då och då, men inte vill skylta om sin situation.
EX. mobbningsoffer, misshandlade fysiskt, psykiskt, verbalt eller sexuellt. Det är inte alltid så lätt att tala om sådana saker med främmande vuxna, som kanske inte tar det på allvar.
Sammantaget tycker jag att det alltid ska vara ett allvarligt samtal med elever som uteblir från skolan – kanske en varning, men skolk i betygen nja!?
Janne säger:
Hej! Det vore bättre vi fick sätta betyg på politikerna i deras papper istället. Det skulle nog bli flera sidor med plumpar då. LER ELAKT !! Ha en fin dag nu !
11 maj, 2011 — 09:45
Ama de casa säger:
Javisst är det där ett dilemma? Men självklart måste ju skolan prata med elever och föräldrarna när det handlar om skolk.
11 maj, 2011 — 09:53
Tomtan säger:
Ingen i min familj skulle platsa i den skola de försöker skapa nu…. Hur gör man då???? Vara tvungen att gå till något som kommer att nedverdera mig och som bara går ut på att tala om hur dålig jag är????
11 maj, 2011 — 11:27
Gilla säger:
På min tid stod det i betygen om man hade bortovaro av sjukdom eller andra godkända skäl. Om det stod att man skolkade vet jag inte, eftersom jag själv aldrig skolkade. Men jag tror inte att man skolkade så mycket då, när jag gick i realskolan. För föräldrarna fick betala terminsavgift och även vissa skolböcker och tillbehör. Då var det liksom inte läge att skolka för någon.
Kram/Gilla
11 maj, 2011 — 12:02
Barnens Hjältar säger:
Det är som med det mesta, istället för att arbeta förebyggande så skall det leda till konsekvenser. Undrar när de skall lära sig? Avskräckande är det knappast.
11 maj, 2011 — 12:47
Roggan säger:
Svår fråga det där med skolk. Det första man frågar sig är varför en elev skolkar. Kramiz
11 maj, 2011 — 13:35
Petra säger:
Jag hade jättehög frånvaro i högstadiet och mådde verkligen skitdåligt. Jag trivdes inte alls på skolan. Var inte mobbad eller nåt sånt, men jag avskydde skolan och mådde psykiskt illa av att vara där.
När jag började på gymnasiet, kom jag till en ny skola. Jag började trivas och gick ut med toppbetyg i alla ämnen.
Om ett skolkbetyg hade gjort det svårare att komma in på gymnasiet hade jag kanske inte kommit till en skola jag trivdes med och kanske blivit kvar i det där ”svarta hålet” där jag satt. Jag tror inte att skolkbetyg gynnar elever. Jag tycker snarare att man bör gå till botten med varför elever skolkar, för under hela min skolgång var det aldrig någon som frågade varför, utan bara påpekade att statistiken inte såg bra ut.
Men jag håller också med om det du skriver. Det finns ju två sidor av alla mynt.
Kram
11 maj, 2011 — 15:14
Selma säger:
Så är det ju det att vi faktiskt ska ha kunskapsrelaterade betyg och då borde det inte spela någon roll var man är bara man när det gäller kan visa vad man lärt sig.
12 maj, 2011 — 08:41
ansepanse säger:
tycker också att skolk ska in i betyget men som du säger, man ska ta tag i det också
kramar
12 maj, 2011 — 10:58