Larmrapporterna avlöser varandra och snart vet jag varken ut eller in. Ena dagen larmas det om olika FARLIGA saker. Akta dig – passa dig – tänk på att…
Nästa dag kommer en annan rapport som visar det helt motsatta. Nu är det fiskbeståndet, som är i larmposition.
”Vår matfisk är hotad
Exploatering, övergödning och intensivt fiske gör att fiskebestånden i våra vatten är hårt pressade”, är det senaste.
Vi har hört det många gånger förut och visst måste vi vara oerhört observanta och det är inte OK att förstöra vår natur och rikedomar som ska försörja oss, förhoppningsvis i generationer framåt.
Eftersom jag tillhör fiskälskarnas stora skara, hoppas jag att det inte är så illa som det låter!
Vi måste vara försiktigare med dom resurser som finns!
realisten säger:
Nääää de e nog lugnt de e säkert ej sant. Låt oss fortsätta förstöra haven
24 april, 2010 — 11:43
kajsalisasblogg säger:
Rätt fascinerande hur länge havet stått ut med oss, redan på stenåldern så började vi odla för att maten på landbacken inte räckte till alla. Men nu har det börjat bli problem till havs också. En stor resurs men inte outtömlig. Vi får vara rädda om den.
24 april, 2010 — 12:52
Jocke säger:
Självklart är det så illa som det låter, minst… för det är snarare värre än vad det framstår i artikeln.. och det har varit så illa sedan MINST 15-20 år tillbaka och detta är bara den senaste i en rad av flera hundra artiklar/rapporter de senaste åren. Inte bara i Sverige heller, hela världshaven är drabbade!
Larmrapporten borde istället handla om att det fortfarande finns folk som inte visste om detta!
24 april, 2010 — 14:37
Sita säger:
Hoppas ni haft en trevlig lördag. Kram
24 april, 2010 — 16:34
Bowman säger:
Det är nog mer eller mindre kört.
Försvinner människan tvärt, kanske det kan repa sig. Annars är det helt kört.. Tyvärr..
24 april, 2010 — 17:16
Alex säger:
Ja, det är så illa.
Grundproblemet är att havet betraktas som en allmänning, där alla har rätt att ta ut så mycket de bara kan, för om de inte gör det kommer någon annan att ta det.
Jämför det med hur man förvaltar viltbestånden på land, där varje jaktlag vårdar sitt bestånd för att långsiktigt kunna fortsätta bedriva jakt.
Skillnaden mellan viltvården på land och rovdriften till sjöss är enorm. Likaså skillnaden mellan hur man skyddar landviltets möjligheter att föröka sig och finna föda, och hur man totalt skövlar fiskens yngelplatser och föda.
Själv är jag pessimist – enda sättet att vända trenden är att våra fiskare själva inser att de måste tänka om. Och inte bara svenska fiskare, utan fiskare i hela Europa. Det känns inte som om det kommer att hända.
24 april, 2010 — 19:43
rogan säger:
Jag bara väntade på att det magiska ordet ”klimathotet” skulle dyka upp …
GP börjar också få lite av kvällstidingssjukan verkar det som.
24 april, 2010 — 23:21
diddi säger:
Det är värre…mycket värre. Har dykt längs västkusten i flera år och fiskat sedan mer än 30 år tillbaka. Det finns varken torsk, vitling eller rödspätta längre. Däremot är det gott om krabbor, hummer och gyltor…
24 april, 2010 — 23:58